Dossier Zimbabwe

MO.be heeft een dossier uitgebracht over de aanhoudende onrust in Zimbabwe. Surf naar www.mo.be/zimbabwe

Zimbabwe uitverkocht
De euforie over de drastische prijsverlaging van consumptiegoederen in Zimbabwe is omgeslagen in paniek. Aan winkels staan lange rijen, de winkelrekken zelf zijn bijna leeg. Bedrijven moesten drie weken geleden van de overheid hun prijzen halveren.

Duizenden Zimbabwaanse studenten dakloos
5000 studenten van de Universiteit van Zimbabwe in Harare zijn afgelopen maandag door politietroepen hardhandig van de campus verwijderd. De studenten protesteerden tegen de verhoging van het collegegeld met 1 miljoen Zimbabwaanse dollars. Door de verwijdering zijn duizenden studenten dakloos, zo meldt Zimbabwe Watch.

Geen geld voor internetcensuur
Het Zimbabwaanse parlement heeft een wet goedgekeurd die de overheid toelaat om telefoongesprekken, e-mailberichten en internetverkeer te monitoren. De internetproviders hebben evenwel geen geld om de peperdure software te kopen die het verkeer controleert.

Schoolsysteem Zimbabwe in puin
Zowat alle scholen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare liggen er vervallen bij. Meer dan 20 uur per dag moeten bewoners van het land het stellen zonder elektriciteit. Hulporganisaties zeggen dat het werkomgeving veel weg heeft van een oorlogsgebied.

Eén derde van Zimbabwanen zal voedselhulp nodig hebben
Door de slechte Zimbabwaanse oogst en de steeds achteruitgaande economische situatie, zal meer dan een derde van de Zimbabwaanse bevolking aan het begin van 2008 voedselhulp nodig hebben. Dat meldt een gezamenlijk rapport van de Voedsel- en Agricultuurorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en het Voedselprogramma van de VN (WFP).

Lees het hele dossier over Zimbabwe op www.mo.be/zimbabwe

Deel dit artikel