Ebola is geen louter medisch probleem

ebola© EC-ECHO-Jean-Louis Mosser

Legio zijn de berichten over bange en bijgelovige zielen die zich verzetten tegen de aanpak van de ebola-epidemie in West-Afrika. MO* analyseert de situatie door gesprekken met antropologen en politieke wetenschappers die de lokale bevolking goed kennen. Ebola blijkt immers geen louter medisch probleem. Het is ook een cultuurschok én een hoogst politieke zaak.Ebola-aanpak herhaalt fouten uit verleden, zegt pionier Barry Hewlett

'Artsen zonder Grenzen herhaalt dezelfde fouten als bij vorige ebola-epidemieën.' Dat zegt Barry Hewlett, de eerste antropoloog die door de Wereldgezondheidsorganisatie werd ingezet tijdens een ebola-epidemie. Vanuit Vancouver gaf Hewlett een interview aan MO*. 'In Oeganda dacht de lokale bevolking dat het internationale hulpteam orgaanhandelaars waren.' De inspanningen om het virus in te dijken zijn niet cultuurgevoelig en er wordt ook te weinig beroep gedaan op de kennis van de lokale mensen om de epidemie te beheersen.

Wat doet een antropoloog tussen ebola-patiënten?
Ze hadden dit nog nooit meegemaakt. Buren en familieleden vielen bij bosjes. In de streek van Guéckédou, op het drielandenpunt van Guinee, Sierra Leone en Liberia, brak eerder dit jaar de ebola-epidemie uit. MO* interviewde twee antropologen die door Artsen Zonder Grenzen werden ingehuurd om medische teams bij te staan in Guéckédou. 'In het begin van de epidemie zijn er fouten gemaakt,' zegt Jesse Verschuere, 'maar wij hebben als antropologen geholpen om een en ander bij te sturen.' Health promotors vormen de brug tussen locals en hulpverleners en zorgen voor wederzijds begrip.

Gele schorten en mondmaskers volstaan niet tegen ebola
Stelt u zichzelf maar even voor dat uw zoon of dochter de symptomen van ebola vertoont en een team van wildvreemde verplegers u vraagt om uw kind af te geven in een ziekenhuis. U bent bijna zeker dat zoon- of dochterlief het hospitaal niet meer uitkomt, tenzij in een bodybag. En voor uw kind op een door u aangewezen plek de grond in gaat, mag u nog een gebedje zeggen en misschien stoppen mannen in ruimtepak een knuffel in de zak, die zij dichtritsen. U blijft op veilige afstand.

 

Deel dit artikel