Een Filipijns infuus voor de Vlaamse zorg

filippijnen verpleegkundigen brecht goris[Foto: Brecht Goris - MO* Magzine]


Vijftien Filipijnse verpleegkundigen begonnen zopas een nieuwe carrière in Melsbroek, Gent en Antwerpen. Na tweeëneenhalf jaar wachten op een Vlaamse arbeidskaart. Waarom gaan ze 10.500 kilometer van huis werken? We zochten het antwoord in Manila.
'De Filipijnen hebben van de export van verpleegkundigen een echte brain business gemaakt. Mannen zitten op zee, vrouwen in de zorg.

Filipijnse expats sluizen jaarlijks miljoenen euro's naar huis. De overheid probeert de migratiebanen van haar verpleegkundigen te volgen, maar dat is erg moeilijk. Vele gaan van het ene land naar het andere.

Noel Cadette, voorzitter van de Philippine Nurses Association, met hoofdkantoor in Malate, schuift ons de jongste cijfers onder de neus. In 2011 bestond de top vijf van migratielanden uit Saoedi-Arabië (12.922 Filipijnse verpleegkundigen), Singapore (775), de Verenigde Arabische Emiraten (739) Koeweit (607) en Oman (562). Dan volgen Qatar, Taiwan, Jordanië, Soedan en het VK (135). In totaal vertrokken er vorig jaar 17.379 verpleegkundigen naar het buitenland, bijna 40 procent meer dan in 2010.

Vanaf het jaar 2000 is de migratie van Filipijnse verpleegkundigen erg gestegen, nu neemt ze weer wat af. 'De gestegen vraag uit Arabische landen heeft de terugloop wel wat tegengehouden', zegt Christopher Dumatol, voorzitter van Manpower Resources of Asia. 'Westerse landen zoals de VS en Groot-Brittannië hebben hun toelatingsvoorwaarden voor migratie echter verscherpt. Ze beschermen hun eigen verpleegindustrie. Maar het landschap is steeds in verandering, want andere landen geven dan weer wel signalen van meer openheid: België, Nederland, Canada en Irak. '

Lees het volledige artikel op MO*.be ...BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel