Eerste dame van Uruguay Lucía Topolansky

Van het presidentiële paleis moest ze niets weten. Ook de limousine paste niet bij haar politieke idealen. De succesvolle senator Lucía Topolansky vocht in de jaren zeventig samen met haar man José Mujica, de huidige president van Uruguay, als guerrillera tegen de militaire dictatuur. Ze zat er veertien jaar voor in de cel. Nu woont ze op een boerderij waar ze, tussen de politieke bedrijven door, bloemen teelt.

Het is feest in de textielfabriek van Paysandú, een stadje aan de grens met Argentinië. In een hoekje, half verscholen achter de vakbondsafgevaardigden, staat een vrouw te luisteren naar de toespraken van de arbeiders. Ze zou hun moeder kunnen zijn. Een toevallig passerende oma misschien. Maar de dame in de schaduw die hier onverwacht opdook, Lucía Topolansky (69), speelt een andere rol in het leven van deze werknemers.

Ze de echtgenote van de president van Uruguay en de meest vooraanstaande senator van het land, en ze ondersteunt de werknemers van de fabriek Paylana. Toen die twee jaar geleden op de fles ging, en de bazen met de noorderzon verdwenen, besloten de arbeiders het bedrijf als coöperatie over te nemen.

De Eerste Dame achterin applaudisseert, ze zal de schijnwerpers niet snel opzoeken. Veertien jaar gevangenis maakt een mens bescheiden.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel