Esther Duflo: Goed bestuur moet zichtbaar worden in concrete vooruitgang

Esther Duflo schreef samen met Abhijit Banerjee het boek Arm & Kansrijk, dat begin november door de Financial Times uitgeroepen werd tot Businessbook of the Year. Duflo ontving in 2010 ook al de John Bates Clark medal, een soort Nobelprijs voor jonge economen. Op uitnodiging van MO* geeft ze op 19 december een lezing in de Brusselse Beursschouwburg.

In Arm & Kansrijk tonen Duflo en Banerjee aan dat heel veel ontwikkelingswerk in de afgelopen tientallen jaren heeft gefaald. Op basis van hun kennis, ervaring en onderzoekswerk in onder meer Chili, India, Kenia en Indonesië hebben de auteurs nieuwe aspecten blootgelegd in het gedrag van arme mensen, in hun behoeftes en in de manier waarop (financiële) hulp hun leven beïnvloedt. Deze fundamentele nieuwe inzichten zullen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van betere strategieën en kunnen de aanzet vormen tot een effectievere mondiale armoedebestrijding.

Duflo en Banerjee rekenen af met de gewoonte van de ontwikkelingswereld om grote vragen te stellen en zich dan te realiseren dat de antwoorden in de praktijk niet werken. Volgens hen kan je beter kleinere en concrete vragen stellen over het verbeteren van de kansen en levensomstandigheden van de armen, en het beleid baseren op zo veel mogelijk harde feiten en gegevens. Wij stelden Duflo al enkele vragen in de aanloop naar de MO*lezing.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel