Ethiopië: ontwikkeling zonder democratie

Het beleid in Ethiopië is duidelijk geïnspireerd op het Oost-Aziatische ontwikkelingsmodel. Addis Abeba kan hoge groeicijfers voorleggen maar heeft de politieke vrijheid sterk ingeperkt. Blijkbaar volstaan economische resultaten om westerse hulp te blijven ontvangen.

Veel Europeanen associëren Ethiopië wellicht nog met de hongersnoden en eindeloze menselijke miserie van de jaren tachtig. Maar hoewel voedselveiligheid nog steeds een probleem is, heeft het Oost-Afrikaanse land een van snelst groeiende economieën ter wereld. Met een jaarlijkse groei van meer dan tien procent in de laatste vijf jaar, kon Ethiopië het beste resultaat voorleggen van alle Afrikaanse landen -uitgezonderd die landen die gedijen op een oliebonanza. Economische groei is natuurlijk niet altijd een garantie voor meer welvaart onder de bevolking. Maar Ethiopië was de laatste tien jaar een van de snelste stijgers op de VN-Index van Menselijke Ontwikkeling, die naast het inkomen ook rekening houdt met onderwijs en gezondheidszorg.

Ondanks die sterke resultaten is Ethiopië nog steeds een van de armste landen in de wereld. Bijna vier op tien Ethiopiërs moet overleven met minder dan een dollar per dag. Toch blijven de groeicijfers vrij spectaculair. De economische groei kwam er immers niet door olie of andere kostbare grondstoffen, maar door het succesvolle economisch beleid van een vastberaden regering onder leiding van de charismatische Meles Zenawi.

Lees verder ...


BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel