Etnische provocatie in Macedonië

Etnische spanning tussen Albanese en Macedonische jongeren is niets nieuws, maar het aantal geweldsincidenten neemt toe. Onlangs werd een stadsbus aangevallen door gemaskerde mannen, die de inzittende -allen minderjarige etnische Albanezen- zwaar mishandelden. De volgende dagen vonden er over en weer vechtpartijen plaats. Waarom krijgt de regering de situatie niet onder controle?

De etnische spanning ontstond gedurende de carnaval in januari van dit jaar in het dorpje Vevcani in westelijk Macedonië. Feestvierders bespotten daar met maskers het Islamitische geloof van hun etnisch Albanese landgenoten. Uit wraak staken etnische Albanezen een Macedonische orthodoxe kerk in brand en verbranden een Macedonische vlag.

Op dat moment leek de situatie nog te controleren. Dit veranderde echter eind februari, toen een Macedonische politieagent buiten dienst twee jonge Albanezen doodschoot in de westelijke stad Gostivar. De dood van de jongens kreeg onmiddellijk een etnische dimensie en etnische Albanezen protesteerden en masse.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel