Europa kan zijn grootste minderheid niet beschermen

Deze maand bekijkt de Europese Commissie strategieën van alle lidstaten om de penibele situatie van Europese Roma te verbeteren. Het werd tijd, want het gaat bar slecht met de grootste minderheid van Europa. MO* dook in de materie en reconstrueerde meer dan tien jaar falend Europees beleid. 'We doen wat we kunnen', zegt de Commissie. 'Ze willen niet', menen Roma-activisten.

Op 8 april is het internationale Romadag. Veel valt er niet te vieren voor de 12 miljoen Europese Roma. Een aanzienlijk deel van hen leeft in overstelpende armoede, die niet onderdoet voor die in de sloppenwijken van Brazilië of India. Krotten van golfplaten, zonder stromend water of riolering. Kinderen met geklitte haren, blootsvoets in de modder. Miljoenen Roma leven op deze wijze, in Oost- maar ook in West-Europa. Aan de rand van dorpen en steden, weg van de rest, die meestal niets van doen wil hebben met dit 'smerig, werkschuw tuig'.

Volgens ngo's en Roma-activisten is het twee voor twaalf. Vanwege de economische crisis is de armoede desastreuzer dan ooit. Etnische spanningen groeien. Neem de aanvallen op Romakampen in Italië in 2008. Of de intimidatie van racistische paramilitairen in Hongarije. In september gingen duizenden Bulgaren de straat op, leuzen roepend als 'Maak zeep van de zigeuners'. De Roma houden zich redelijk koest. Maar, zeggen mensen die met hen werken, dat zal niet lang meer duren.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel