Europa moet afkicken van olieverslaving

'Als we niet snel in actie komen, zullen we in de nabije toekomst wellicht gedwongen worden om onze mobiliteit en onze import uit andere delen van de wereld drastisch in te krimpen.' Zo klonk het dreigend uit de mond van Europees Commissaris voor Transport en Mobiliteit Mareta Jager op een conferentie over Piekolie in het Europees parlement.

Piekolie is het punt waarop de helft van de wereldreserves van petroleum zijn opgepompt, en de productie in een fase komt waarbij ontginning moeilijker is en dus ook duurder en de olie van mindere kwaliteit wordt.

Jager waarschuwde voor de verregaande maatschappelijke en economische gevolgen indien we onze olieafhankelijkheid niet snel afbouwen. Aangezien olie onze levensstijl bepaalt en de agro-industrie op petroleum is gebaseerd, zijn de economische en sociale gevolgen van Piekolie onvermijdelijk. Nagenoeg alle sectoren van de industrie draaien op olie. Europa hangt nog steeds voor 96 procent van zijn energiebehoeften af van petroleum. In 2010 besteedde de EU 210 miljard euro aan olie-import.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel