Filmdebat: '5 broken cameras' en gesprek met Palestijnse activisten


jayyus bommen

[Foto:  Vrijdag 1 maart 2013. De paradijselijke olijfboomgaarden van Jayyus veranderen elke vrijdag in een hel.©Amnesty Inernational]

Het landenteam Israël/Palestina haalt Mohammad Othman, een Palestijnse mensenrechtenactivist en vrijwilliger voor de campagne 'Stop the Wall', naar België. Op 22 juni geeft hij een lezing na een voorstelling van de documentaire 5 Broken Cameras. Ook Hanan Abu Nasser, uit Gaza zal aanwezig zijn. Iedereen welkom! 

Afsluiter van de Jayyus-actie

Al vanaf 2007 werkt Amnesty Vlaanderen non-stop voor de Jayyus-gemeenschap. Zowel online als offline werden handtekeningen verzameld voor een petitie, die de bevoegde Israëlische autoriteiten vroeg om de bouw van de muur stop te zetten en de bewegingsvrijheid van de Palestijnse boeren te respecteren. Door de muur kunnen ze niet meer op hun land en belanden ze in armoede. Bovendien lanceerde Amnesty-groep Brussel 189 een foto-petitie waarop meer dan 600 foto's werden gepost.
 
Om beide acties af te sluiten organiseert Amnesty op 22 juni om 20u een voorstelling van de documentaire 5 Broken Cameras in de Pianofabriek, Sint-Gillis. Niemand minder dan Mohammad Othman van Jayyus zal deze filmavond bijwonen. Een compilatie van de handtekeningen en de fotopetitie zullen aan hem overhandigd worden.

Activisten in België

Mohammad Othman is één van de belangrijkste coördinatoren van het protest in Jayyus en is daarvoor al meermaals gearresteerd en opgesloten. Telkens opnieuw stuurden Amnesty-activisten wereldwijd protestbrieven naar de Israëlische autoriteiten. Hij zal de film dan ook uitleiden met zijn boeiende getuigenis en antwoordt heel graag op jullie vragen.

Bovendien zal ook Hanan Abu Nasser, een activiste uit Gaza, aanwezig zijn om te spreken over vrouwenrechten in Gaza en de situatie van boeren en vissers die net zoals de boeren in Jayyus leiden onder de Israëlische restricties.

Dit is een unieke kans om zowel Mohammad als Hanan te ontmoeten aangezien Israël Palestijnse activisten meestal verhindert om te reizen.

five broken cameras

 

Over 5 Broken Cameras

De documentaire laat zien hoe Emat, een Palestijnse landbouwer, evolueert tot de reporter die zijn dorp internationaal bekend heeft gemaakt.

Emat kocht bij de geboorte van zijn jongste zoon in 2005 een videocamera om 'home videos' van zijn kinderen te maken. Emat woont in het dorp Bil'in waar de Israëlische overheid beslist om de veiligheidsmuur dwars door het dorp te bouwen. Hij is nooit politiek actief geweest en wilde dit graag zo houden.

Doordat hij op aanvraag ook zijn buren filmt komt hij snel tot het besef dat er iets gaande is in zijn dorp. Daar hij getuige is van hoe de muur zijn dorp afscheidt van de wereld besluit hij zijn medeburgers te filmen. Doorheen de documentaire zie je hoe de muur gebouwd wordt en hoe hierop vervolgens geweldloos verzet wordt georganiseerd.

Door het filmen van deze beelden ondergingen Emat, zijn familie en vrienden dagelijkse arrestaties en geweld.  De beelden werden bewerkt door de Israëlische co-regisseur Guy Davidi. De titel maakt duidelijk dat wie protesteert of enkel registreert... veel riskeert.Meer info:


Praktisch:
Zaterdag 22 juni - 20u - Pianofabriek, Rue du Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis
Prijs:gratis


11.be:
Amnesty International DOOR:

Deel dit artikel