Focus op jonge ondernemers is cruciaal

moseswebsiteDe helft van de Oegandese bevolking is vijftien jaar of jonger. "De focus op jonge ondernemers in de nieuwe strategie van Trias is dan ook heel erg welkom", zegt Moses Muwanga, de programmacoördinator van het Oegandese regiokantoor van Trias.21-kleinMoses Muwanga was nog jong toen hij zijn beide ouders verloor. Maar zijn grootouders gaven hem een voorbeeldige opvoeding. "Ik heb nooit iets tekort gehad. En wat erg belangrijk is: in tegenstelling tot veel andere jongeren in Oeganda, kreeg ik wel de kans om naar school te gaan", vertelt Moses, die afstudeerde als econoom.

 

 

1,25 dollar per dag

In Oeganda zijn de armoedecijfers de voorbije twintig jaar gedaald, maar bijna 38 procent van de bevolking moet nog altijd rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag. Vooral op het platteland is de armoede nog steeds schrijnend. "Veel jongeren proberen een zinvol leven op te bouwen door een eigen zaak op te starten. Helaas slaagt bijna niemand erin een duurzaam project op te bouwen", weet Moses Muwanga.

De programmacoördinator is ervan overtuigd dat de nieuwe strategie van Trias een antwoord kan bieden. "We gaan nog meer jongeren de juiste vaardigheden aanleren. Zo kunnen ze stap voor stap een bedrijfje uitbouwen waarmee ze hun dromen kunnen waarmaken", luidt het.

 

 

Aandacht voor vrouwen

Ook vrouwen staan hoog op de agenda van het regiokantoor in Oeganda. "Om eigendommen te verwerven, moeten vrouwen de toelating krijgen van hun echtgenoot. Omdat ze niets bezitten, raken vrouwen ook niet aan het broodnodige kapitaal om een zaak te starten. Alle winstgevende activiteiten zijn in handen van mannen", aldus Moses.

De Trias-medewerker weet dat het tijd vergt om culturele gewoonten bij te sturen. "Om resultaten te boeken op korte termijn moeten we dus creatief zijn. Bijvoorbeeld door samen met plattelandsbanken groepskredieten te lanceren. In de praktijk merken we dat vrouwen op die manier wél aan microkrediet raken."

Het zijn dergelijke resultaten op het terrein die Moses veel voldoening bezorgen. "We zien dat mensen uit onze doelgroep investeren in zowel landbouw als andere economische activiteiten. Daardoor komt de diversificatie van de plattelandseconomie op gang. Dat mensen hierdoor hogere inkomens hebben, merken we bijvoorbeeld aan het aantal kinderen dat ze naar school kunnen sturen", besluit Moses.

www.triasngo.be

 
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel