Focus: Verantwoording voor zware schendingen internationaal recht in Gaza

Een broos staakt-het-vuren stelde een voorlopig einde aan het gewapend conflict tussen Israël en Hamas. De schaal van de vernietiging en de impact op burgers wordt nu pas ten volle duidelijk.

De schendingen van het internationaal humanitair recht door beide partijen, de meer dan 1.300 Palestijnse doden en 5.000 gewonden, de tienduizenden daklozen, de catastrofale humanitaire situatie in de Gazastrook en de weigering van beide zijden om elkaar als gesprekspartner te erkennen, tonen aan dat het conflict allerminst beëindigd is.
De internationale gemeenschap kijkt aan tegen gigantische taken zoals de heropbouw van het gebied en het lenigen van de basisnoden van de bevolking. Ondertussen blijven anderhalf miljoen Palestijnen gevangen in een door Israël georganiseerde humanitaire crisis. Schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten bleven in het decennialange conflict tussen Israël en de Palestijnen meestal onbestraft.

De vraag die Amnesty International zich nu stelt: zal diezelfde internationale gemeenschap in staat of bereid zijn oorlogsmisdadigers deze keer wel ter verantwoording te roepen, nu er opnieuw overduidelijke aanwijzingen bestaan?

Deel dit artikel