Gaza: betaling compensatie Israël aan VN negeert rechten burgerslachtoffers

003_2Amnesty International is bezorgd over het feit dat de Verenigde Naties 10,5 miljoen dollar schadevergoeding van Israël hebben ontvangen voor schade aan VN-gebouwen tijdens Israëlische aanvallen in de Gazastrook vorig jaar. Schadevergoeding voor de eigenlijke slachtoffers van de aanvallen werd niet geëist.

Op 22 januari verklaarde de VN compensatie ontvangen te hebben van de Israelische overheid. Deze compensatie volgt na een onderzoek ingesteld door VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, naar de Israelische aanvallen op VN-personeel en gebouwen tijdens het Gaza-conflict.

De VN stelde dat met de betaling de financiële kwesties met betrekking tot de aanvallen "afgerond" zijn. Nochtans werd in het onderzoeksverslag aanbevolen niet alleen schadeloosstelling te eisen voor de slachtoffers tijdens de aanvallen op VN-gebouwen, maar ook voor burgerslachtoffers die vielen tijdens alle andere aanvallen gedurende het conflict. Opnieuw blijven deze burgerslachtoffers in de kou staan.

"De schadevergoeding die nu werd uitgekeerd aan de VN kan slechts een eerste stap zijn. Uiteindelijk moet alle schade veroorzaakt tijdens het conflict vergoed worden," zegt Claudio Cordone, Amnesty's interim secretaris-generaal in een brief aan Ban Ki-moon. "De VN kan en mag niet blind zijn voor de honderden vrouwen, mannen en kinderen die werden gedood, noch voor de vele gewonden of materiële schade aangericht tijdens het Gaza-conflict."

Lees hier meer.

Amnesty International DOOR:

Deel dit artikel