Gaza: vechten om te verzorgen


In het Al Awda hospitaal in Gaza wordt de situatie steeds nijpender. Over heel het noorden van de Gazastrook is dit het enige hospitaal met een kraamafdeling. Het aantal gewonden neemt toe en iedereen wordt er gratis verzorgd. Dit zet een steeds grotere druk op het ziekenhuis.
g3W
Vandaag hadden we opnieuw telefonisch contact met Jehan, zij is medewerkster bij onze partnerorganisatie Union of Health Work Committees (UHWC) en houdt ons op de hoogte van hoe de situatie in het Al Awda ziekenhuis evolueert.Geen stroom, dure brandstof


Gisteren was er een stroomonderbreking van 28 uur, gevolgd door één uur stroom en toen werd deze weer afgesloten. Vooral in de operatiekamer is er constant elektriciteit nodig om de patiënt te kunnen monitoren, om zuurstof te kunnen toedienen en de nodige apparatuur te kunnen bedienen.
Het Al Awda hospitaal heeft een generator om bij stroomonderbrekingen toch verder te kunnen werken. Maar deze generator verbruikt meer dan 20 liter brandstof per uur.

Brandstof wordt aangekocht bij een lokaal benzinestation. Vóór de oorlog werd de brandstof aangeleverd via Egypte, maar door het vernielen van de tunnels is deze doorgang volledig versperd. Brandstof kan enkel via Israël de Gazastrook bereiken. Wat zorgt voor een verdubbeling van de prijs. Gezondheidsdiensten krijgen voorrang bij de toegang tot brandstoffen. Maar het blijft moeilijk om de dure rekeningen te betalen.

Medicijnen op afbetaling


Er is een groot tekort aan medicijnen, van sommige medicijnen is de voorraad volledig opgebruikt. Het Al Awda hospitaal was nochtans voorbereid op moeilijke omstandigheden. Er was een reserve aan medicijnen aangelegd voor het geval dat er problemen zouden zijn voor de toelevering. Maar ook deze extra reserve is intussen zo goed als uitgeput.

Via verschillende lokale leveranciers in Gaza probeert het ziekenhuis opnieuw de voorraad van belangrijke medicijnen aan te vullen. De banken zijn echter gesloten waardoor het hospitaal de leveranciers niet kan betalen. Dankzij goede relaties met deze toeleveringsbedrijven kregen ze uitstel van betaling. Wanneer de toestand stabiliseert en de banken opnieuw opengaan, staat er hen dus een immense rekening te wachten.

Deze leveranciers kunnen hun voorraden aanvullen via hulp die ze van internationale organisaties krijgen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA). Maar ook zij betalen voor deze medicijnen en krijgen niet altijd de nodige geneesmiddelen op tijd aangeleverd.

Het ziekenhuis stuurde al twee oproepen voor noodhulp naar internationale hulporganisaties. Zo hopen ze bij het opengaan van de banken hun schulden te kunnen afbetalen.


Werken zonder loon


Ondertussen blijven de dokters en verplegers van het hospitaal zonder loon verder werken. Dit is voor hen overigens geen nieuwe situatie. Al twee jaar lang krijgen ze slechts om de twee of drie maanden hun loon uitbetaald. Het is nu twee maand geleden dat ze nog een salaris kregen. Maar ze zijn overtuigd van de rol van hun organisatie en blijven zich dag en nacht inzetten om de nodige zorgen toe te dienen.
Dit geldt trouwens niet alleen voor het medisch personeel, ook overheidspersoneel moet het al drie maanden zonder loon stellen.Gerichte aanvallen op medische centra en burgers


Geen enkele plek in Gaza is veilig. Het is nu duidelijk dat Israël ook medische centra en hulpverleners viseert. Enkele dagen geleden werd het Al Aqsa hospitaal aangevallen, midden in de Gazastrook. Er waren enorm veel gewonden, ook onder het medisch personeel. Twee overheidsziekenhuizen werden ook gebombardeerd, één in het Noorden en één in het Zuiden van de Gazastrook. De aanvallen brengen veel schade toe en zorgen voor overbelasting van de ziekenhuizen die wel nog operationeel zijn.

Aan de Palestijnen wordt aangeraden om de bufferzone (het noorden en oosten van de Gazastrook) te verlaten, maar waar kunnen ze heen? Er zijn nu zo'n 150.000 mensen op de vlucht. Deze mensen moeten overleven in verschrikkelijke omstandigheden. Vele familieleden van patiënten komen mee naar het ziekenhuis voor onderdak, of ze schuilen in één van de scholen die de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) voorziet. Maar ook deze plaatsen worden niet gespaard. Israël weet dat deze gebouwen door Palestijnse burgers als schuilplaats gebruikt worden, en toch worden ook deze scholen gebombardeerd.

In de bufferzone woedt de oorlog op de meest onmenselijke manier. In Beit-Hanoun, in het noorden van Gaza, werd onlangs een zwangere vrouw twee maal beschoten. Één kogel kwam terecht in haar borst, één in haar arm. De ambulance die op weg was om de vrouw ter hulp te komen, werd door het Israëlische leger tegengehouden. Urenlang werd de hulp geblokkeerd. Wanneer ze zonder toelating toch doorreden, werd er ook op de ambulance geschoten.

De situatie in Gaza is schrijnend. De Palestijnse bevolking is twee maal het slachtoffer. Onschuldige burgers worden aangevallen en voor gezondheidsdiensten wordt het op alle manieren moeilijk gemaakt om gewonden te kunnen verzorgen.
Sinds het begin van het conflict vielen aan Palestijnse kant 697 slachtoffers. 78 % van hen zijn burgerdoden. 170 kinderen verloren het leven.


Noodhulp


G3W wil de UHWC en het Al-Awda ziekenhuis steunen door hen geld te sturen voor de aankoop van medicijnen en brandstof.

G3W ondersteunt ook de nationale manifestatie in solidariteit met Palestina, zondag 27 juli in Brussel. De organisaties die deze oproep mee ondertekenen eisen met klem dat de Belgische regering en de Europese Unie onmiddellijk en duidelijk reageren. Onze politieke eisen kan je hier lezen.

Je kan het noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) steunen door een gift te storten op rekeningnummer BE15 0010 4517 8030 en met de vermelding "noodfonds" in de mededeling. Je kan ook online een gift doen. Met een maandelijkse domiciliëring geef je een duurzaam karakter aan je steun. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.
Via onze website en Facebook-pagina informeren we je over de concrete acties die we steunen.

Deel dit artikel