Gevecht Ecuador-Chevron krijgt Canadees staartje

De Ecuadoraanse Amazonegemeenschappen eisen 14,4 miljard euro van petroleumreus Chevron, als compensatie voor jarenlange milieuvervuiling. Ze dienden daartoe eind mei een klacht in bij het Hooggerechtshof van Ontario, nadat het bedrijf geweigerd had zich neer te leggen bij een boete opgelegd door een lokale Ecuadoraanse rechtbank vorig jaar. De klacht in Canada betekent een volgende episode in een proces dat al bijna twintig jaar aansleept.

In februari 2011 werd Chevron veroordeeld tot een schadevergoeding van 7,1 miljard euro en publieke verontschuldigingen aan de getroffen gemeenschappen. De rechter legde een bijkomende voorwaardelijke straf van 6,8 miljard euro op voor als Chevron die verplichtingen niet zou nakomen. Door dat bedrag is de veroordeling een ongezien precedent en de op één na grootste milieuzaak uit de geschiedenis, na de 20 miljard dollar die van BP geclaimd wordt voor de olieramp in de Golf van Mexico.

Chevron ging in beroep, maar de uitspraak werd bevestigd door het Nationaal Gerechtshof van Ecuador. De Amerikaanse oliegigant bezit in Ecuador echter nagenoeg geen activa meer die kunnen worden aangewend voor de betaling van de boete. In Canada heeft hij die wel, onder meer een te ontginnen aandeel van twintig procent in de controversiële oliezandmijnen van Athabasca. 'Als mijn cliënten niet betaald worden, zullen we Chevrons eigendommen hier in beslag trachten te nemen', liet de Canadese advocaat van de Ecuadoranen in een persbericht weten.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel