Gezondheidsactivisme in Congo – 3x3 : Billy zorgde voor betrouwbare stroom in zijn eigen wijk

Elke week laten we een Congolese gezondheidsactivist aan het woord. In drie vragen en drie antwoorden ontdek je wat hem of haar motiveerde om gezondheidsactivist te worden bij onze lokale partnerorganisatie Etoile du Sud. Vandaag is het de beurt aan Billy, 31 jaar, voorzitter van de jongerendynamiek.

eds billy

Ik besefte dat ik mee verantwoordelijk was voor mijn eigen leefomstandigheden


Wie heeft je geïnspireerd om gezondheidsactivist te worden?

"Een vriend overtuigde me om deel te nemen aan de vergaderingen van een afdeling van EDS in Barumbu bij "Maman Henriete". Tijdens de tweede vergadering raakte ik met de voorzitster van de lokale afdeling van EDS aan de praat over een elektriciteitsprobleem in mijn straat. Ik beloofde haar dat ik mijn nieuwe kennis meteen in praktijk zou brengen."

Op welk moment besefte je dat je een rol kon spelen in de strijd voor het recht op gezondheid?

"Ik had ontdekt dat de elektriciteitskabel die mijn straat van stroom moest voorzien, een samenraapsel was van overschotten. Alles behalve veilig dus. Mijn net verworven kennis over empowerment deed me beseffen dat ik mee verantwoordelijk was voor mijn eigen leefomstandigheden. Ik verzamelde enkele jongeren uit mijn straat en we onderzochten hoe we dit probleem konden oplossen. We schreven een brief naar de nationale elektriciteitsmaatschappij, het nationaal Parlement en het Ministerie van Energie. De brief was ondertekend door lokale leiders, de voorzitster van ons volksgezondheidscomité en onszelf. Een week later zagen we plots 's morgens vroeg dat medewerkers van de elektriciteits­maatschappij een nieuwe kabel kwamen leveren. Uit angst dat hij zou worden gestolen, hielpen we de kabel snel ingraven."

Hoe is je leven veranderd sinds je gezondheidsactivist bent?

"Na onze actie voor veilige stroom richtte ik samen met de andere jongeren een straatcomité op om onze problemen aan te pakken. Het initiatief is nu over de hele wijk bekend. Zowel mannen als vrouwen, volwassenen als kinderen doen mee aan onze solidariteitsacties. Ondertussen maakte ik van mijn engagement ook mijn beroep en ben ik voorzitter van de jongerenbeweging van EDS."

Lees ook de andere interviews in deze reeks:

 

Roger gaf een diplomatencarrière op om activist te worden

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels