Gsm-leningen voor ondernemende vrouwen

Een lening aangaan om een gsm te kopen? Klinkt vreemd, maar dat is het allerminst, en zeker niet in Ghana. Een Trias-partner verleent er zulke leningen. Doel: jonge ondernemers dichter brengen bij hun klanten en leveranciers.

'Loans for mobile phones', een catchy oneliner die de realiteit in Ghana weergeeft: jonge ondernemers kunnen zich geen gsm veroorloven. Daar wilde de Toende Rural Bank in Zebilla iets aan doen. Sinds augustus 2010 kunnen cliënten van de plattelandsbank die hun eerste leningen goed afbetalen een lening aanvragen voor de aanschaf van een gsm.

"De bedoeling van die lening is dat jonge ondernemers beter in contact komen te staan met hun klanten en businesspartners", vertelt Ebenezer Matey, adviseur microfinanciering voor Trias in Ghana. "De leners zijn tot dusver enkel jonge, ondernemende vrouwen van gemiddeld 27 jaar oud. Arme vrouwen welteverstaan, met een inkomen van om en bij de anderhalve euro per dag. Ze worden ook wel eens de 'productive poor' of productieve armen genoemd. Het zijn vooral handelaars in rijst, maïs, koeienerwten, sojabonen en watermeloen."

"Hun handel is momenteel nog niet bijzonder lucratief", aldus Matey. "Komt daarbij dat ze amper de mogelijkheid hebben om te communiceren met hun klanten. Met een gsm staan ze dichter bij zowel klanten, leveranciers als gezin. Bovendien kunnen ze op die manier ook hun transactiekosten drukken. Geloof mij, de onderneemsters staan met een gsm sterker in hun schoenen."

De bank heeft tot nog toe 144 mensen kunnen helpen met een gsm-lening. Een gsm kost om en bij de 14 euro. Alle leningen zijn tot dusver terugbetaald. In een later stadium wil de Toende Rural Bank zijn cliënten ook mobile banking aanbieden.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel