Het hart van de Amazone

Al meer dan twintig jaar trekt de internationaal bekroonde fotograaf Guido Sterkendries door Latijns-Amerika, gefascineerd door de verborgen schatten van het Amazonewoud. Die schatten bestaan voor hem uit gouden kikkers, de onuitputtelijke variëteit aapjes, kolkende rivieren, de zonsondergang over een wijds landschap en de blik in de ogen van de indianen.

Het ritme waarmee Sterkendries te werk gaat, is het ritme van zijn omgeving, het ritme van de natuur en van de Amazonevolkeren. Sterkendries: ‘Je moet leren begrijpen wat het landschap je wil zeggen. Voor indianen is dat iets heel spiritueels. Voor mij is dat niet anders.' De fotograaf leeft telkens een aantal weken samen met de mensen en de natuur die hij in beeld wil brengen. Hij woont bij hen, slaapt daar, eet hetzelfde voedsel, drinkt dezelfde chicha (gefermenteerde drank), gaat met hen op jacht, trotseert ziektes en gevaren.

De mensen, de dieren en de planten die hij fotografeert, kent hij bij naam. Bij de Huaorani in het Ecuadoraanse Amazonewoud ontmoette Sterkendries onder meer Omentokè en haar man Ahua -broer van de beroemde Huaorani Kemperi- en hun schrandere kleindochter Dabè. De Huaorani behoren tot de meest strijdlustige krijgers van het Amazonewoud en zijn doorgaans moeilijk benaderbaar door blanke buitenstaanders.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel