Het machtsvacuüm in de Egyptische Sinaï

Het rommelt in de Egyptische Sinaï, die het centrum van het land verbindt met Gaza en Israël. Na jaren verwaarlozing en enkel militaire investering door Caïro, is er een machtsvacuüm ontstaan waarin jihadistische groepen bewegen en aanslagen elkaar opvolgen. De oorspronkelijke bewoners, de bedoeïenen, eisen een gerichte aanpak.

September in Caïro. De officiële toestemming die ik van de Egyptische overheidspersdienst hoop te krijgen om door de grenspost bij Rafah naar het Palestijnse Gaza te reizen blijft uit. De reden daarvoor is niet de veiligheidssituatie in Rafah of Gaza, wel die van de Sinaï, het Egyptisch schiereiland dat Caïro met de grenzen van Gaza en Israël verbindt.

De Sinaï, verwaarloosd en dunbevolkt, vormt al langer een veiligheidsprobleem voor Egypte. Het onherbergzame gebied kenmerkt zich de laatste jaren steeds vaker als een regio van smokkelroutes, zowel voor handelsgoederen als voor mensen, drugs, wapen uit Libië, autozwendel tussen Libië, Egypte, Gaza, Israël en Saoedi-Arabië. Die lucratieve mogelijkheden, in combinatie met een centraal bestuur in Caïro dat decennialang liever de andere kant opkeek, maken de Sinaï blijkbaar ook tot een gedroomde basis voor jihadistische groepen die er elk zo hun eigen agenda op nahouden.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel