Historische rechtspraak ivm “recht op water” voor de inwoners van Phiri (Soweto, Zuid-Afrika)

Inwoners van de overwegend zwarte wijk Phiri in Soweto winnen de rechtzaak die ze aangespannen hebben voor het Hooggerechtshof van Johannesburg ivm de gedwongen introductie van "prepaid" watermeters en krijgen recht op 50 liter water per persoon en per dag.

In een eerder artikel  berichtten we reeds ivm het aanspannen van deze rechtzaak op grond van het ongrondwettelijk en racistisch karakter ervan. (zie vorig artikel)

 

Het hooggerechtshof volgde de inwoners van Phiri in hun aanklacht en beschouwt de gedwongen installatie van watermeters als ongrondwettelijk gezien de differentiatie die gemaakt werd tussen de historische arme zwarte wijken en de welgesteldere blanke wijken. De stad Johannesburg maakte namelijk de keuze om juist deze delen van de stad, met een  hoofdzakelijk zwarte bevolking (Phiri), gedwongen van watermeters te voorzien, wat op  zich een racistische daad is.


De rechter oordeelde, onder andere, dat watermeters illegaal zijn gezien ze de vereiste procedure om de gebruiker in te lichten vooraleer de watertoevoer af te snijden, overtreedt. Dit is namelijk zo in het geval van het gebruik van watermeters waarbij een soort “bankkaart-chip” gebruikt wordt: als er geen geld meer op de “bankkaart-chip” staat komt er geen water meer uit de kraan,…


Belangrijk is dat het hof de stad ook wees op het grondwettelijke “recht op water” en op zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de meerderheid van armen en de talrijke mensen besmet met HIV/AIDS. De stad werd door het hof verplicht om de inwoners van Phiri van 50 liter gratis water per persoon en per dag te voorzien.  Zoals in de andere wijken het geval is moet de stad ook de verschillende opties voor hun watervoorziening aanbieden, waaronder ook dus “water op krediet kopen en betalen op het einde van de maand”, zoals dat bij ons het geval is.
Dit precedent in rechtspraak kan een keerpunt zijn in de strijd van de armen in Zuid-Afrika voor het recht op voldoende water om aan hun basisbehoeften te voldoen.
De veroordeling zal hoogstwaarschijnlijk aangevochten worden door de stad Johannesburg en misschien is het laatste woord hieromtrent dus nog niet gezegd.

Oorspronkelijke artikels:

-Sunday Independent

-COHRE (Centre on Housing Rights and Evictions)

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel