Indonesië - Geen palmolie op Mentawai-eilanden

Goed nieuws: de unieke Mentawai-eilanden blijven 'palmolie-vrij'. Grote bedrijven wilden er duizenden hectaren plantages aan te leggen. Maar onder druk van protestgroepen, waaronder 11.11.11-partner Walhi, trok de overheid onlangs de vier palmolieconcessies in.

mentawai-eilandenDe 70 Mentawai-eilanden voor de westkust van Sumatra vormen samen ongeveer de oppervlakte van de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Doordat ze zo verspreid liggen, vrij geïsoleerd zijn en dunbevolkt, is er een unieke biodiversiteit ontstaan. Dit maakte ze tot één van de zes UNESCO Biosfeer Parken in Indonesië. Maar die eretitel geen garantie voor de bescherming van de unieke eilanden.

Mr. Abetnego, directeur van Walhi, is verheugd met dit goede nieuws: "De lokale gemeenschappen laten zich niet meer zo gemakkelijk intimideren door de politie of het leger. Ze zijn beter georganiseerd. We helpen hen daar graag bij, maar we laten de beslissing om dergelijke plannen al dan niet te aanvaarden, wel aan hen over. Het intrekken van de concessies is een mooi voorbeeld van democratie en goed bestuur. De belangen van de bevolking stonden centraal, en niet die van corrupte politici en landhongerige bedrijven."
 

Deel dit artikel