Internetcensuur onder de radar

Midden mei kondigden Facebook en Microsoft's zoekmachine Bing een samenwerking aan. De twee internetgiganten hopen met de samenwerking de dominantie van het almachtige Google te kunnen doorbreken. Bing zal bij het rangschikken van zoekresultaten rekening houden met het aantal mensen dat een pagina 'Leuk' vindt of gedeeld heeft op Facebook. Dit zet de deur open voor een misschien onbedoelde, maar daarom niet minder schadelijke vorm van censuur.

Onder internetcensuur wordt meestal verstaan wat landen als China en Noord-Korea doen: het blokkeren van bepaalde websites of van het hele internet.

Deze nieuwe vorm van censuur is echter veel minder zichtbaar en heeft te maken met hoe grote internetspelers als Google, Microsoft en Facebook bepalen wat een gebruiker te zien krijgt. Zoekmachines en sociale netwerken gebruiken ingewikkelde berekeningen om, op basis van eerder bezochte pagina's en aangeklikte links, te bepalen voor welke informatie iemand een voorkeur heeft. Enkel deze informatie wordt aan de gebruiker getoond. Zo zullen Google-zoekresultaten verschillen van persoon tot persoon en van land tot land, en toont je Facebook-nieuwsoverzicht vooral berichten van vrienden waar je regelmatig op doorklikt.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel