IPS - HRW: 'Hamas moet standrechtelijke executies in Gaza stoppen'

 

Hamas moet actie ondernemen tegen de executie van Palestijnen die ervan beschuldigd worden informatie door te spelen aan de Israëlische strijdkrachten, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Volgens de organisatie werden de laatste week alleen al minstens twintig mensen terechtgesteld.Volgens berichten in lokale media werden op 21 augustus drie mensen geëxecuteerd, de dag erna zelfs achttien en op 23 augustus zijn nog eens vier Palestijnen terechtgesteld. Onder de slachtoffers zouden volgens het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten ook vrouwen zijn. De terechtstellingen vonden onder meer plaats in een verlaten park en een kruispunt, niet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

De rol van Hamas zelf in de executies is onduidelijk. De organisatie heeft officieel geen verantwoordelijkheid opgeëist, maar verschillende websites die banden hebben met Hamas, verdedigen de executies "gezien de omstandigheden". Volgens Hamas waren sommige van de slachtoffers berecht en veroordeeld door lokale rechtbanken omdat ze hadden "samengewerkt met de vijand", maar er werden geen namen vrijgegeven.

"Temidden van alle geweld in Gaza is het verschrikkelijk dat medewerkers van Hamas het nog erger maken door toestemming te geven, of zelfs het bevel, voor de executie van Palestijnen die collaborateurs zouden zijn", zegt Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch. "De overheid moet stoppen met die buitengerechtelijke executies."

 

Standrechtelijk

De strafwet uit 1979 legt de doodstraf op voor wie informatie verstrekt om de militaire campagne van de vijand te helpen. Maar veel executies worden zonder proces uitgevoerd, en Human Rights Watch wijst er op dat Hamas nog iemand berecht heeft voor die buitengerechtelijke executies.

In november 2012 doodden schutters van de Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, zeven mannen op straat in Gaza. Hamas beweerde toen ten onrechte dat de mannen "op heterdaad betrapt waren", maar later bleek dat de zeven al maanden in gevangenschap zaten. Naast de meer dan dertig executies na het laatste grote Israëlische grondoffensief in 2008 en 2009, werden ook vermeende collaborateurs in de benen geschoten.

"Hamas moet onmiddellijk een onderzoek instellen en de gepaste actie ondernemen tegen al wie verantwoordelijk is voor deze executies en maatregelen nemen om verdere terechstellingen in de toekomst te verhinderen", zegt Whitson. "Spionage en verraad zijn ernstige misdrijven in elk land, maar de Hamasleiders zouden duidelijk moeten maken dat de doodstraf niet het antwoord is, laat staan deze standrechtelijke executies."BRON:
IPS

Deel dit artikel