Israël/Bezette Gebieden: geweld tegen burgers moet stoppen

Een afdeling van de Palestijnse Rode Halve Maanvereniging werd op 9 juli getroffen. Niet alleen werden er drie ambulances vernield, ook raakten enkele medewerkers en vrijwilligers gewond. Het Internationale Rode Kruis roept op alle partijen van het conflict op om burgers en medische hulpverleners te beschermen.

"De vicieuze cirkel van het gewapend conflict heeft een grote menselijke impact", zegt Jacques de Maio, van het Internationale Rode Kruis in Israël/ Bezette Gebieden. "Burgers moeten beschermd worden. Ook moeten ambulances, ziekenhuizen en medische hulpverleners te allen tijde veilig hun levensreddende werk kunnen uitvoeren."

Terwijl het aantal slachtoffers blijft toenemen, werkt het Internationale Rode Kruis de klok rond in nauwe samenwerking met de Palestijnse en Israëlische nationale verenigingen om de bevolking bij te staan.

Daarnaast voert het Internationale Rode Kruis ook gesprekken met de Israëlische en Palestijnse autoriteiten over hun plicht om alle nodige maatregelen te nemen om de burgerbevolking te sparen.

Volgens het internationaal humanitair recht, moeten de strijdende partijen onderscheid maken tussen burgers en diegene die rechtstreeks in het conflict deelnemen. Alle aanvallen op burgers en burgerdoelen zijn verboden onder het humanitair recht.

Meer over het internationaal humanitair recht vind je hier.

Deel dit artikel