Israël moet intimidatie mensenrechtenverdediger stoppen

Amnesty International heeft de Israëlische autoriteiten opgeroepen de intimidatie van mensenrechtenverdediger Ameer Makhoul te stoppen. Zijn detentie werd verlengd nadat hij al een week werd vastgehouden.

Ameer Makhoul, een Palestijnse inwoner van Israël, kreeg op 6 mei de Israëlische veiligheidsdienst en politie over de vloer. In de vroege ochtend vielen ze zijn huis in Haifa binnen en arresteerden hem. Op basis van "geheim bewijsmateriaal" beschuldigden ze hem van "contact met een buitenlandse agent". 

"Ameer Makhoul is een belangrijke mensenrechtenverdediger, welbekend vanwege zijn activisme voor de Palestijnse inwoners van Israël. Zijn aanhouding en vasthouding hebben veel weg van pure intimidatie, bedoeld om zijn mensenrechtenwerk te verhinderen. Als dat effectief zo is, dan beschouwen we hem als een gewetensgevangene en eisen we zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating," aldus Philip Luther, adjunct-directeur van Amnesty International's programma voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Ameer Makhoul kreeg tijdens zijn gevangenschap geen toegang tot zijn advocaat. De gevangenisdokter vertelde aan zijn advocaat dat hij veel last heeft van hoofdpijn.

De ochtend van zijn aanhouding werd Ameer Makhoul naar het ondervragingscentrum in Petah Tikva gebracht. Tijdens een hoorzitting op dezelfde dag kregen de veiligheidsdiensten toelating hem 6 dagen vast te houden. Op 12 mei werd zijn vasthouding met nog eens 6 dagen verlengd, tot 17 mei.

Volgens Ameer Makhoul's vrouw Janan zouden de veiligheidsdiensten tijdens de raid op hun huis ook gsm's, laptops, een camera en een aantal documenten in beslag hebben genomen.

Dezelfde ochtend waren de veiligheidsdiensten ook binnengevallen in het kantoor van "Ittijah" in Haifa, de ngo waar Ameer Makhoul voor werkt. Ittijah verdedigt sinds 1995 de rechten van de Palestijnse gemeenschap in Israel.

Twee weken vóór zijn arrestatie, op 21 april, had Ameer Makhoul al een reisverbod gekregen van minister van binnenlandse zaken Eli Yishai. Volgens Yishai zou hij een ernstige bedreiging vormen voor de veiligheid van de staat, als hij het land zou verlaten.

Ameer Makhoul zelf was hiervan niet op de hoogte, tot hij op 22 april tevergeefs probeerde de grens over te steken naar Jordanië, waar hij een reeks vergaderingen zou bijwonen van activisten.

Ameer Makhoul vertelde eind april aan Amnesty International dat hij vreest dat zijn reisverbod deel uitmaakt van een breder patroon van staatsrepressie tegen vreedzame politieke activiteiten van Palestijnse burgers in Israel, zogenaamd om "veiligheidsredenen".
 
Het Israëlische Centrale Kiescomité sloot in januari 2009 de politieke partijen National Democratic Assembly (NDA) en de United Arab List uit van deelname aan de Israëlische verkiezingen. De eerste heeft 3 zetels in het parlement en wil dat Israël "een staat voor alle burgers" wordt. De tweede partij heeft 4 zetels. De reden voor de uitsluiting was dat deze partijen het terrorisme zouden ondersteunen en "Israëls bestaan als Joodse en democratische staat niet erkennen". Deze uitsluiting werd daarna door het Israëlische Hooggerechtshof ongedaan gemaakt.

Op 24 april werd Omar Said, een activist bij de NDA, aangehouden door de Israëlische autoriteiten. De Israëlische pers kreeg in eerste instantie spreekverbod opgelegd in verband met de vasthouding van zowel Omar Said als Ameer Makhoul. Na de opheffing van het spreekverbod op maandag 10 mei berichtten de Israëlische media over een verband tussen deze arrestaties en beschuldigingen van spionage en contacten met een buitenlandse vertegenwoordiger van de Libanese groep Hezbollah.

Ameer Makhoul is de Algemene Directeur van Ittijah. Hij is ook voorzitter van het Openbaar Comité voor Verdediging van Politieke Vrijheid, dat deel uitmaakt van het Arab Higher Monitoring Committee in Israël.

"Als er gegronde redenen zouden zijn om hem te vervolgen, wat onwaarschijnlijk is, moet hij aangeklaagd worden voor een vaststaande misdrijf en worden berecht in een eerlijk proces volgens internationale standaarden," aldus nog Philip Luther.

Amnesty International DOOR:

Deel dit artikel