Kick-off: en route voor een humaan migratiebeleid

Boeiende sprekers en getuigenissen op start van de 11.11.11 campagne in Gent

Kick-off campagne 2018

Als de opkomst en het enthousiasme als graadmeter dienen, dan zijn we met 11.11.11 weer op weg naar een geslaagde najaarscampagne. Die werd op zaterdag 22 september in de Gentse Bijloke Concertzaal op gang getrapt met een goed gevuld programma en een mooie opkomst van 300 mensen.

Voor het tweede jaar op rij is migratie het thema van onze najaarscampagne.

Directeur Bogdan Vanden Berghe zette de toon aan het begin van de namiddag. Vorige jaar bewezen we dat er veel steun is voor een humaan vluchtelingen- en migratiebeleid. Deze voorstanders van een warme samenleving - Bogdan noemde ze deugdpronkers, als vertaling van het woord gutmenschen dat vorig jaar door bepaalde kringen als een soort scheldwoord werd gebruikt voor geëngageerde mensen - worden echter steeds meer in een hoekje gestopt, het hoekje van de open-grenzen ngo’s, de mensensmokkelaars, de boottaxi’s, maar ook van de open-grenzen advocaten, de wereldvreemde rechters en de links activistische journalisten.

Aan aandacht voor het thema is er alvast geen gebrek. Het staat in het middelpunt van het maatschappelijk debat. Alleen jammer, volgens Bogdan, dat er niet meer gerelativeerd wordt. Er komen uiteindelijk steeds minder mensen naar Europa. In 2017 ging het om bijna 650.000 mensen, 0,12% van de EU bevolking. "Laat u niets wijsmaken, er is geen vluchtelingencrisis, maar een politieke crisis veroorzaakt door politici die zich electoraal doperen door angst te zaaien over vluchtelingen en migranten."

Tenslotte deed hij een oproep om meer "echt leiderschap" te tonen. "Een echte leider staat op als hij of zij onrecht ziet. Een echte leider denkt in termen van oplossingen en erkent dat het de grondoorzaken als armoede, ongelijkheid, klimaatopwarming en conflict zijn die mensen op de vlucht jagen." Echte leiders zijn voor hem dan ook eerder te vinden bij de 11.11.11 vrijwilligers en sympathisanten dan bij een aantal politici die zichzelf graag laten omschrijven als "sterke mannen".

  • Lees de volledige toespraak van 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe op de campagnesite allemaalmensen.11.be

Professor Dirk Geldof, socioloog aan de Universiteit Antwerpen, had het over superdiversiteit dat het nieuwe normaal wordt in onze samenleving. We evolueren volgens hem naar steden waar de meerderheid van de bewoners uit een brede waaier van minderheden bestaat. Superdiversiteit wordt een dagelijkse realiteit die noord en zuid verbindt, maar Geldof beseft dat er grote weerstand voor een dergelijke samenleving bestaat. Het middenveld, met organisaties als 11.11.11, heeft dan ook een grote rol te spelen bij het normaliseren en verbinden van de samenleving.

Nadien hield Mohammed El Bachiri, auteur van het boek Een jihad van liefde en partner van een vrouw die omkwam bij de aanslagen in Brussel in maart 2016, een warm pleidooi voor meer empathie in de samenleving.

Naadloos sloten daarbij de getuigenissen van enkele 11.11.11- vrijwilligers aan. Farid Madmar uit Antwerpen, Leen Van Waes en Marjolein Moreaux uit Gent en Kalkidan Abiy Hailu uit Brussel. Vier 'doeners' die het hadden over wat hen drijft. Voor Leen bijvoorbeeld is een engagement bij 11.11.11. een evidentie gezien de overeenkomst van waarden. Marjolein volgt haar daarin, maar is er ook van overtuigd dat de oplossingen voor de grote problemen zoals klimaat en migratie van de burgers moeten komen, dat acties van onderuit sterker zijn en kunnen dienen als inspiratie voor politici.

Yves Makwambala en Lucy Mujaya brachten sterke getuigenissen uit het zuiden. Yves is een bekende jongerenactivist uit de DRCongo, Lucy streed voor LGTB-rechten in Tanzania, werd daarvoor vervolgd en vroeg asiel aan in België. Yves kan voorlopig niet terug naar zijn land omdat hij lange opsluiting riskeert voor zaken die hij niet gedaan heeft. Hij wil een afdeling van zijn organisatie La Lucha in België oprichten en mensen hier sensibiliseren voor de boodschap van de noodzakelijke verandering in Congo. Lucy ondersteunt migranten en werkt met mensen rond HIV en seksuele voorlichting en strijdt tegen seksueel geweld en stigmatisering. Voor beiden is de toekomst onduidelijk, maar zij halen hun energie uit een positieve ingesteldheid en het niet onverschillig staan ten opzichte van het ongeluk van de ander.

Yasmien Naciri sloot de kick-off af. Zij is ondernemer en opiniemaker die vooral uit eigen ervaring schrijft en de nadruk legt op de oplossingen, eerder dan op de problemen. "Laat ons vooral niet vergeten dat achter alle rapporten, cijfers en grafieken verhalen van mensen schuilen", zei ze. Ze bekende dat ze enkele jaren geleden eerder negatief stond tegenover vluchtelingen. Die leken een bedreiging te zijn voor haar eigen situatie als kleindochter van grootouders die ook naar België kwamen voor een beter leven en die zelf nog haar weg aan het zoeken was. Maar uiteindelijk zag ze veel gelijkenis tussen haar lot en dat van de nieuwkomers. "Allemaal hebben ze 1 doel, namelijk hun kinderen een mooie toekomst bezorgen. Dat dachten mijn ouders ook toen ze naar hier kwamen."

Naciri is ervan overtuigd dat we veel zelf in handen hebben. "We moeten samen op tafel kloppen en zorgen dat de richting van het discours verandert. Dat kan door in gesprek te gaan met mensen die een andere mening hebben. (…) Het is tijd voor actie en die begint hier en nu."

11.11.11 DOOR:

Alles over de campagne

pin-allemaalmensen-126x200

11.be/allemaalmensen


 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels