Koffieorganisatie CCCH niet blij met staatsgreep in Honduras

Terwijl een staatsgreep zijn land in de internationale schijnwerpers zet, vertoeft Jimmy Navarro In Europa.

“De staatsgreep is net een ruzie tussen twee broers”, zucht de verantwoordelijke van de koffieorganisatie CCCH in Honduras. “Maar in plaats van het uit te praten, worden we tegen elkaar opgezet.”

Van de koffieboeren hoor je overigens geen kwaad woord over de verdreven president Manuel Zelaya.


La Central de Cooperativas Cafetaleras de Honduras (CCCH) is sinds tien jaar een koffiepartner van Oxfam-Wereldwinkels. “Aan wegblokkades zijn we gewend”, vertelt Jimmy Navarro, de commercieel verantwoordelijke van de koffieorganisatie. “En dat de stroom regelmatig uitvalt, ook dat is niet ongewoon. Maar dat burgers tegen elkaar worden op gezet en zelfs met elkaar op de vuist gaan, dat is nieuw.”

Jimmy Navarro, op 6 juli voor overleg op het hoofdkantoor van Oxfam-Wereldwinkels in Gent, vreest alvast voor de economische gevolgen op korte termijn. “Er is bijvoorbeeld een wegblokkade op de weg die het westelijke deel van Honduras met de haven van San Pedro Sula verbindt. Ik hoor dat er met voedsel gespeculeerd wordt, wat de prijzen al meteen omhoog heeft gestuwd. Ik vrees ook een negatief effect op buitenlandse investeringen.”

Voor de koffiesector vallen de gevolgen voorlopig mee. Het is een kalme tijd voor de koffieboeren. Vanaf oktober begint het nieuwe oogstseizoen. “Als de situatie ook dan nog onrustig is, zal dat zeker effect op de oogst hebben. Je kan boeren niet motiveren als ze niet zeker zijn dat hun arbeid ook iets zal opbrengen.”

Goedkope olie
CCCH is een belangrijke organisatie in het Midden-Amerikaanse land. La Central vermarkt de koffie van een veertigtal lokale coöperaties, het liefst aan fairtradevoorwaarden. Daarnaast verdedigt ze de belangen van de koffieboeren op het politieke terrein.

“Onze relatie met de regering was goed. President Zelaya had aandacht voor de coöperatieve sector. Hij heeft een bestaande wet om de sector te kapitaliseren aangepast zodat er eindelijk in de praktijk iets van te merken valt. Ook maakte hij een groter budget vrij voor steun aan de coöperatieve sector.”
Dat ‘coöperatief’ geld is ondermeer te danken aan de goede relaties met Venezuela. “Honduras krijgt goedkope olie van president Chavez. Het geld dat men daardoor uitspaart, wordt ondermeer geïnvesteerd in de coöperaties. Maar die olie is tegelijk een bron van corruptie.”

Hoop op bemiddeling
La Central veroordeelt de staatsgreep van 28 juni. Jimmy Navarro maakt zich zorgen dat het conflict zal escaleren tot een kleine burgeroorlog. “Beide kampen hebben geen recht om te doen zoals ze nu bezig zijn. De president wil met zijn voorstel tot grondwetswijziging iets doen dat niet correct is. Maar zijn tegenstanders gebruiken ook argumenten die niet correct zijn. Er is veel manipulatie van meningen. Het is net een ruzie tussen twee broers, maar in plaats van aan tafel te gaan zitten en met mekaar te praten, worden we tegen elkaar opgezet.”
Navarro hoopt op een politiek-diplomatieke regeling van het conflict. “Het is jammer dat de Organisatie van Amerikaanse Staten er voorlopig niet in slaagt te bemiddelen.”

www.oww.be/ccch

9 juli 2009

Deel dit artikel