Komt er in Peru weer een Fujimori aan de macht?

peru keikotegen

Zondag wordt beslist wie Peru de komende 5 jaar zal besturen. De kans is groot dat Keiko Fujimori, dochter vàn, het haalt. De gemoederen zijn al maanden zeer gespannen, met hevige voor- en tegenstanders. Onze 11.11.11-medewerkster in Lima, schets de sfeer. 

KEIKO NO VA, of 'Keiko gaat niet door'.
FUJIMORI NUNCA MÁS, of 'Fujimori nooit meer'
NO AL NARCO-ESTADO, of 'zeg nee tegen de staat in de macht van de drughandel'

Deze leuzen klinken luid door het centrum van Lima, tijdens de manifestatie op 31 mei. Ook in andere steden van Peru kwamen duizenden mensen op straat, om uiting te geven aan de woede en de angst van miljoenen Peruanen.

Zondag 5 juni zal immers beslist worden wie de komende 5 jaar president van Peru wordt : Keiko, de dochter van ex-president Alberto Fujimori, of Pedro Pablo Kucsynzki, een 77-jarige man die stevige banden met de bedrijfswereld heeft.

De situatie is erg gepolariseerd. Een derde van de Peruanen is radicaal tegen Fujimori, omwille van al het slechte dat de 'Fujimori-dynastie' belichaamt. Nadat hij verkozen werd in 1990, trok vader Fujimori in 1992 alle macht naar zich toe. De senaat werd gesloten, en een nieuwe grondwet maakte de weg vrij voor een zeer liberaal beleid.

Alle publieke instanties en programma's werden naar de hand gezet van Fujimori. Een groot deel van de media moest meestappen in manipulatieve berichtgeving. Een paramilitaire groep was verantwoordelijk voor gruwelijke moorden.

De privatisering van bijna alle publieke bedrijven ging gepaard met grootschalige corruptie. Fujimori en zijn rechterhand bij de inlichtingendienst Montesinos, waren betrokken bij de verkoop van wapens aan de Colombiaanse guerrilla. De banden met de drugshandel werden tot nog toe onvoldoende uitgeklaard. 

Maar ongeveer evenveel Peruanen zijn hevige aanhangers van Fujimori. Geen argument kan hen overtuigen van hun ongelijk. Het gaat vooral over personen uit de armste lagen van de bevolking, zowel in de steden als op het platteland. 

In de uithoeken van Peru gaat het dikwijls simpelweg over het feit dat Fujimori hen bezocht met zijn helikopter, iets wat geen andere president hem nadeed. Ook in de steden spelen een aantal populistische maatregelen uit het verleden een grote rol. Vele mensen geloven bovendien dat Keiko met een sterke, autoritaire hand de criminaliteit zal aanpakken.

Peru keiko

Déjà vu

Keiko heeft de afgelopen maanden haar best gedaan om de groep besluiteloze kiezers ervan te overtuigen dat zíj de kandidate is, en niet Alberto Fujimori; dat ze de goede elementen uit de regeerperiode van haar vader zou overnemen, maar zijn fouten niet zou herhalen.

De afgelopen weken zijn echter een aantal schandalen aan het licht gekomen met een sterk déjà-vugehalte. Verschillende personen uit de entourage van Keiko worden onderzocht voor mogelijke banden met de drugsmaffia en witwaspraktijken. Om berichten in de pers hierover te ontkrachten, werd een gemanipuleerde geluidsopname naar de media gestuurd. Helemaal in de stijl van de jaren 90.

De grote vraag op dit moment is of dit alles voldoende is om kiezers te overhalen om op Keiko's rivaal te stemmen. Uit een laatste peiling bleek dat dit soort schandalen vele Peruanen niet eens meer lijkt te raken: Keiko ligt nog altijd meer dan 5% voor op Kuzcinsky.

Een overwinning van Fujimori zou nefast zijn voor alles waar de partnerorganisaties van 11.11.11 de afgelopen 25 jaar voor gevochten hebben. Voor het respect van de mensenrechten, voor meer gelijkheid, voor de strijd tegen discriminatie, voor de pachamama. Kortom, een beter leven voor alle Peruanen.

We wachten dan ook met veel spanning de resultaten van zondag af. En blijven hopen.

Freya Rondelez
Coördinator Zuidkantoor Latijns-Amerika

 

 

11.11.11 DOOR:

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels