Koumba Keita wint Womed Award Zuid

20130327 Womed Award prijsuitreiking-foto Luk Collet-9394 kl[Foto: Luc Collet]

Uit handen van prinses Mathilde heeft de Guinese onderneemster Koumba Keita gisteren de Womed Award Zuid ontvangen. Met deze prijs bekroont markant een inspirerende onderneemster uit het Zuiden.

Jaarlijks zet markant een succesvolle onderneemster in de bloemetjes. Tweejaarlijks valt die eer ook een onderneemster uit het Zuiden te beurt. Dit jaar waren de drie finalisten afkomstig uit Guinee, één van de armste landen in Afrika.

Onder begeleiding van Trias startte markant eind november immers een partnerschap op met Coprakam, een vrouwencoöperatie in Guinee. De coöperatie overkoepelt meerdere vrouwengroepen die inkomsten puren uit de productie en verwerking van honing, karité- en pindanoten.

Lieve Droogmans, die in de aanloop naar de Womed Award een studiereis maakte in Guinee, beklemtoonde dat Koumba Keita niet de enige winnares van de avond was. Ze vertegenwoordigt namelijk de vrouwengroep van Wakali de Dabola. De nationale voorzitster van markant stak overigens haar algemene bewondering voor de ondernemingszin bij de Guinese vrouwen niet onder stoelen of banken.

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, onderstreepte het belang van de Womed Award Zuid. "Een maand geleden bezocht ik de programma's van Trias in de Filipijnen. Daar ontmoette ik Adora Fajiculay die in 2011 de Womed Award Zuid won. Het aanzien dat zij verworven heeft, toont aan dat ook in het Zuiden vrouwelijke rolmodellen van onschatbare waarde zijn."

De feestelijke avond kreeg bovendien nog een mooi staartje. Een giftenbox aan de ingang van de zaal bracht maar liefst 2.230 euro op. Als ontwikkelingsorganisatie van markant zal Trias dat geld aanwenden voor de ondersteuning van meer dan veertig prille boerenorganisaties en ondernemersverenigingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel