'Kracht van Trias schuilt in netwerk'


'Trias kan zijn ambities niet alleen waarmaken. Daarvoor heb je een sterk netwerk nodig.' Dat heeft Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune gezegd tijdens het jubileum van vleesproducent Breydel, een trouwe partner van Trias.
Met een boottocht van Oudenaarde naar Gavere heeft Breydel op zondag 6 april 35 jaar vakmanschap en de tiende verjaardag van de Breydelfeesten gevierd. Tijdens het evenement zette Sabine de Bethune als voormalig voorzitster en huidig bestuurster van Trias het veelzijdige engagement van zaakvoerder Ivan Dekeyser in de verf.

Breydel is een milieubewuste onderneming, die op sociaal vlak sterk verankerd is in Gavere en omstreken. Daarvoor zorgen de jaarlijkse Breydelfeesten. Maar het engagement van Breydel blijft niet beperkt tot Vlaanderen. Sinds 2012 zet het vleesbedrijf samen met Trias haar schouders onder de versterking van Conpapa, een coöperatie van kansarme aardappeltelers in het Andesgebergte.

Breydel steunt Conpapa op financieel vlak, via de opbrengst van het jaarlijkse buurtfeest. Daarnaast neemt Ivan Dekeyser ook deel aan een nieuw platform van Trias. Daarin zetelen diverse partners die het programma van Trias in Ecuador ondersteunen. Met de bedoeling dat ze samen zo complementair mogelijk inspelen op de reële noden bij Conpapa.

De voorbije jaren heeft Trias de boeren van Conpapa bijvoorbeeld geholpen met de bouw van een bewaarloods. Daardoor kan de coöperatie aan haar 320 leden prijzen tot 12 dollar per zak uitbetalen, wat drie keer meer is dan de gangbare marktprijs. Door de aardappelen enkele maanden te bewaren, kunnen ze verkocht worden buiten het seizoen, wanneer de prijzen als gevolg van het geringe aanbod relatief hoog zijn. 

De extra inkomsten zijn voor de boerengezinnen van Conpapa van groot belang om een stukje welvaart op te bouwen. Op de steile flanken van het Andesgebergte moeten ze immers zwoegen om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien.


Meer info: 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel