Kritische stemmen worden het zwijgen opgelegd in MozambiqueHet Instituut voor Economische en Sociale Studies, partner van FOS in Mozambique,    staat bekend voor kritisch en degelijk onderzoek naar de sociale en economische situatie van het land. Op maandag 12 mei kreeg IESE het bevel van de overheid om hun kantoorgebouw binnen de 15 dagen te ontruimen en te verlaten.
IESE laat het niet na om kritische beschouwingen en analyses te maken en om de politieke machthebbers in Mozambique op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Dit recht op vrije meningsuiting blijkt nu echter sterk onder druk te staan in Mozambique, te meer in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar.

Op maandag 12 mei kreeg IESE het bevel om hun kantoorgebouw binnen de 15 dagen te ontruimen en te verlaten.

mozambique-president-guebuzaOfficieel wordt een geschil tussen twee overheidsdiensten als reden voor de plotse uitzetting aangehaald, maar het lijkt aannemelijker dat het hier gaat om een politieke daad naar aanleiding van de kritische uitlatingen van onderzoekers van IESE over de regering en hun ontoereikend beleid.

Hoewel Mozambique lange tijd een tolerant land was ten aanzien van kritische stemmen, liet President Guebuza zich recent ontvallen dat kritiek op zijn persoon als antipatriottisch en tegen de nationale eenheid wordt beschouwd. IESE benadrukt echter dat ze hun analyses en hun conclusies uit onderzoeken, ten dienste van de regering wil stellen, zodat deze haar beleid kan verbeteren en baseren op correcte gegevens.

Academici van over de hele wereld startten een petitie voor academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting in Mozambique, specifiek naar aanleiding van een juridische zaak die loopt tegen een van de hoofdonderzoekers van IESE, die een kritisch artikel op zijn persoonlijke facebookpagina plaatste.

Steun vrije meningsuiting in Mozambique en onderteken de petitie


Lien Bauwens, FOS
Contact: kwaku.acheampong@fos-socsol.be

Deel dit artikel