Kuifje in het Land van de Drones

Het zijn vliegtuigen zonder piloten. Ze zijn onzichtbaar voor radars. Ze spioneren, wachten, moorden. De Amerikaanse luchtmacht heeft wereldwijd al meer dan tienduizend op afstand bestuurde drones rondvliegen. Sommige kunnen jaren in de lucht blijven. Robert Sanders trok voor MO* op onderzoek naar het Land van de Drones in de VS.

Kapitein Ray Rollins doet er met zijn terreinwagen ongeveer dertig minuten over om van zijn huis in Las Vegas naar zijn werk te rijden. Het is geen prettige rit anno 2012. De recessie zorgt voor lege parkeerterreinen aan de casino's, tientallen supermarkten zijn gesloten bij gebrek aan cliƫnteel. De brede lanen zijn vaak leeg. Het lijkt een schrale parodie op de American Dream. Maar Rollins lijkt de economische meltdown niet op te merken. Zijn gedachten zijn al bij zijn werk, in het midden van de Mojave-woestijn. Hij woont en slaapt weliswaar in Las Vegas, overdag bombardeert hij Afghanistan - als hij tenminste geen lekke band krijgt op weg naar de basis.

Ray Rollins werkt op Nellis Air Force Base, vijfduizend hectare woestijn van waaruit de Amerikaanse luchtmacht een aantal uiterst geheime experimenten uitvoert. Samenzweringstheoretici houden vooral de nabijgelegen Area 51 in de gaten, want daar zouden gevangengenomen buitenaardse wezens en buitgemaakte intergalactische ruimteschepen bewaard worden. Maar insiders weten dat de echte intrige hier op Nellis plaatsvindt, in deze verlaten woestijnrand bij Las Vegas, waar duizenden mensen bezig zijn met het sturen en controleren van vliegtuigen aan de andere kant van de wereld. Je hoort hier niemand over drones spreken. De militairen hebben het liever over UAV's en RPA, 'unmanned aerial vehicles' en 'remotely piloted aircraft'.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel