Kunnen drones het regenwoud redden?

Om de opmars van de palmolieplantages in Indonesië te stoppen doet 11.11.11-partner Sawit Watch sinds enkele maanden beroep op drones.

Met zelfbouw drones maken gemeenschappen in het woud beelden van hun dorp en gemeenschapsgronden. Ze brengen ook brandhaarden en illegale activiteiten in kaart. Een rechtbank accepteerde onlangs beelden van een drone als bewijsmateriaal. Dat opent perspectieven...

Bondan Adriyanu van 11.11.11-partnerorganisatie Sawit Watch is deze week in Brussel. Hij geeft tekst en uitleg.

"Onlangs startte Sawit Watch met de opleiding van lokale gemeenschappen om een doe-het-zelf-drone in elkaar te knutselen. Zo'n drone kost ongeveer 500 dollar. Samen met een goede camera kan die het dorp en de gemeenschapsgronden perfect in kaart brengen. Een rechtbank heeft onlangs voor het eerst dergelijke beelden als bewijs aanvaard bij een rechtszaak tegen een illegale concessie. Dit kan dus een belangrijk wapen worden in de toekomst."

Ook andere ngo's werken al met drones. In West-Kalimantan filmden zij hoe dat in zijn werk gaat.

In kaart

"Van in het begin heeft Sawit Watch zich verzet tegen de uitbreiding van palmolieplantages, zowel vanuit sociaal oogpunt als vanuit bezorgdheid voor het milieu en het klimaat.
Sawit Watch neemt nu de leiding om data te verzamelen over alle concessies voor de extractieve industrie, de landconflicten en brandhaarden en ze samen te brengen in één gemeenschappelijke kaart.

Deze kaart staat sinds juni 2014 online en helpt ons om de ernst van de situatie aan te tonen. Eén voorbeeld: in de provincie West-Kalimantan is 91% van het grondgebied in concessie gegeven, voor palmolieplantages, maar ook voor mijnbedrijven, houtplantages en de pulp en papierindustrie."

indonesia drones

Brandhaarden

"De kaart is interactief, lokale gemeenschappen kunnen snel conflicten of brandhaarden melden. Van januari tot september 2014 hebben we 8092 brandhaarden in kaart gebracht. Zo kunnen we aantonen dat vooral de grote palmoliebedrijven daaraan schuld hebben, terwijl zij de lokale boeren beschuldigen. De branden tonen aan hoe zwak de overheid staat in het laten naleven van de wet, want de wet verbiedt uitdrukkelijk om land gebruiksklaar te maken door gecontroleerde branden."

Wereldbank

"Sawit Watch ondersteunt de lokale gemeenschappen die geen palmolie willen op hun land met juridische bijstand en vorming. We hebben ook de plantagewet aangevochten in het Grondwettelijk Hof, met gedeeltelijk succes. We hebben samen met andere ngo's een belangrijke doorlichting geëist en verkregen van het beleid van de Wereldbank voor leningen aan palmoliegigant Wilmar. Na een onafhankelijke audit kregen we op zowat alle punten gelijk en herzag de Wereldbank haar richtlijnen voor leningen aan de sector."

Europa

"Maar het blijft moeilijk voor ons om de expansie te stoppen als de vraag naar palmolie blijft toenemen. De palmoliesector staat politiek heel sterk, en voert campagne tegen ons met het verwijt dat we de belangen van buitenlandse bedrijven steunen.

De biobrandstoffenrichtlijn van de Europese Unie geeft de sector de kans om zijn export naar Europa nog verder uit te breiden. Wij eisen dat de Indonesische overheid eerst de binnenlandse problemen aanpakt, zoals de landconflicten, de brandhaarden. Ze moet ook de boeren steunen i.p.v. de bedrijven en betere arbeidsvoorwaarden opleggen. Dit zal natuurlijk de palmolie duurder maken, en hopelijk neemt zo de vraag vanzelf al af."

 

Video credits: Indonesia - Dayaks and Drones- How technology can promote sustainable forests and communities from Handcrafted Films on Vimeo

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels