Landbouw in transitie – of toch niet?

De transitie-conferentie op initiatief van VODO en Terra Reversa was een succes! Op 3 februari 2011 kwamen bijna 200 mensen in het Europees Parlement samen om na te denken over de broodnodige trendbreuk naar duurzame landbouw. Het goede nieuws is: de transitie is bezig en we weten ook (al lang eigenlijk) wat er moet gebeuren om ze volop te ondersteunen. Het slechte nieuws is dat politici niet in staat blijken met die wetenschap iets te doen.

Voedelverspilling

Bob Watson beet de spits af. Hij coördineerde tot bijna 3 jaar terug het VN-rapport 'Landbouw op een kruispunt' (IAASTD) en loodste ons razendsnel door de conclusies van 4 jaar onderzoek door 400 wetenschappers. Gelukkig berichtte Wervel al uitvoerig over dit rapport waarvan de hoofdconclusie u waarschijnlijk al bekend is: "Business as usual is no longer an option".

Een nieuw element dat Watson toch benadrukte was dat 30 à 40% van de voedselproductie vandaag wordt verspild. Zowel hier als in het Zuiden. Daaraan moet prioritair iets gebeuren. Hij weerlegde ook dat de verhoogde vleesconsumptie als een vaststaand gegeven mag worden gezien. Terecht: op Vilt.be kon u recent lezen dat Belgen de laatste jaren minder vlees zijn gaan eten. Goed om weten is dat de productie dus helemaal niet moet verdubbelen tegen 2050. Met die dooddoener word je door ggo-lobbyisten nog al eens rond de oren geslagen, terwijl de grootschalige industriële landbouw die zij aanhangen juist helemaal niet meer opbrengt. Dat zouden we de hele dag vaker horen. Het VN-rapport is trouwens onder meer om die reden zeer kritisch over ggo's: ze zijn niet nodig en vormen bovendien risico's voor milieu, economie en gezondheid.

BRON:
Wervel

Wervel vzw DOOR:

Deel dit artikel