Landelijke Gilden en Neos zoeken partners in Andesgebergte

ecuador neos2Van 23 juni tot en met 4 juli trekt een delegatie van Landelijke Gilden en Neos naar Ecuador. Het gezelschap zal er kennismaken met de lokale werking van Trias. In de aanloop naar nieuwe uitwisselingstrajecten staat ook een ontmoeting met een aantal nieuwe partners van Trias op het programma.In het Andesgebergte versterkt Trias boerenorganisaties die investeren in de verwerking van melk, aardappelen en caviavlees. Op die manier slagen ze erin om extra toegevoegde waarde te verdelen onder hun leden.

Landelijke Gilden wisselt al vier jaar expertise uit met de boerenfederatie Repam, een jonge organisatie die in het westen van Congo ijvert voor de basisrechten van familiale boeren. Dit jaar wil Landelijke Gilden zijn horizon verruimen. Onder begeleiding van Trias gaan provinciaal voorzitter Lieven Opsomer, bestuurslid Kurt Vets en consulente Dorien Verrecht op zoek naar nieuwe partners in Ecuador.

"Ter plaatse gaan we uitzoeken rond welke thema's we een partnerschap kunnen uitbouwen", zegt Trias-medewerker Jeroen Weckhuysen. "In het Andesgebergte kampen de inheemse boeren met de gevolgen van de klimaatverandering, terwijl ze veel te weinig inspraak hebben in het lokale beleid. Er zijn dus genoeg hete hangijzers die een boeiende discussie kunnen losweken."

Ook provinciaal Neos-voorzitter Chris De Saveur reist mee. De voorbije jaren hebben de ondernemende senioren van Neos in Ecuador een uitwisselingstraject afgelegd met Cordtuch. Deze partner van Trias zorgt ervoor dat kleine boeren een graantje kunnen meepikken van het toerisme in het Andesgebergte.

"Toen ik in 2011 de mensen van Cordtuch leerde kennen tijdens hun bezoek aan ons land, was dat voor mij een uitermate boeiende ervaring", vertelt Chris De Saveur. "Allicht zullen we tijdens ons verblijf in Ecuador nog andere noden bij de plaatselijke bevolking ontdekken. Dan kunnen we samen met Trias ons steentje bijdragen aan de zelfontwikkeling van die mensen."

In 2012 heeft Trias 617.700 euro geïnvesteerd in de ondersteuning van 258.500 familiale boeren en kleinschalige ondernemers uit het Andesgebergte. De programma's voor Ecuador en Peru worden aangestuurd door het landenkantoor in de Ecuadoraanse provinciehoofdstad Riobamba.

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel