Landhervorming op zijn Argentijns

Een agrobedrijf dat deels in handen is van miljardair George Soros trekt zich terug uit een omstreden rijstproject in Argentinië. Adecoagro SA, met hoofdzetel in Luxemburg maar vooral actief in Brazilië, Argentinië en Uruguay, wil niets meer te maken hebben met het Ayui Grande project in de noordoostelijke provincie Corrientes –de aanleg van een dam om rijst te verbouwen. Volgens de Argentijnse regering zou het project de natuur schaden en de internationale milieuwetgeving overtreden.

Dat is meteen ook de reden voor Soros, de grootste aandeelhouder van Adecoagro, om zich terug te trekken. Het bericht zou de indruk kunnen wekken dat Argentinië strenge normen hanteert voor buitenlandse investeerders of dat Soros zich bekeerd heeft tot een milieubewuste speculant. Niets is minder waar.

Sinds de economische crash in Argentinië, nu bijna tien jaar geleden, heeft zich op het Argentijnse platteland een ware revolutie voltrokken. Over heel het territorium is een stormloop naar grond op gang gekomen, hetzij om te kopen, hetzij om de leasen. Die race heeft de prijzen fiks de hoogte ingejaagd. In de Argentijnse pampa 's, het hart van de landbouw, kostte een hectare grond 1515 euro in 1990, vandaag is dat 7577 euro. Zelfs in het onvruchtbare Patagonië zijn sommige prijzen verdrievoudigd.

 
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel