Lege magen, volle brandstoftanks

In oktober 2007 publiceerde MO* een dossier over biobrandstoffen. Deze brandstoffen stonden toen sterk in de belangstelling, maar lieten intussen veel van hun pluimen. MO.be vist dit artikel nu terug op en voegt het toe aan het dossier Energie 2020, over de tendenzen voor de toekomstige wereldwijde energievoorziening.

 

biobrandstof

[Foto: MO*]

Over enkele maanden moet de Europese regelgeving inzake biobrandstoffen zijn definitieve beslag krijgen. Maar hoe ecologisch zijn biobrandstoffen en is het wel een goed idee al die landbouwgrond in te palmen om wagens te laten rijden?Het wegtransport is in de Europese Unie goed voor zo'n dertig procent van het totale energieverbruik én is voor 98 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen.  Dat is een probleem, want fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en duurder en zijn door van hun CO2-uitstoot zwaar belastend voor het milieu.

 

Drastische maatregelen zijn dus nodig om het wegvervoer duurzaam te maken. In 2003 al lanceerde de Europese Commissie een eerste richtlijn over biobrandstoffen, met de niet bindende aanbeveling om tegen 2010 de energie voor het wegtransport voor 5,75 procent uit biobrandstof te halen.

Sindsdien woedt een fel debat over de vraag of die biobrandstoffen wel zo wenselijk zijn, of het percentage wel gehaald kan worden zonder te veel nevenschade en onder welke omstandigheden die piste het best toegepast wordt. Toch pakte de Europese Commissie op de Lentetop van 8-9 maart verrassend uit met een nieuw energieplan waarin de norm voor biobrandstoffen niet alleen wordt opgetrokken, tot 10 procent tegen 2020, maar ook wordt verplicht.

Lees verder op MO*.be...BRON: MO* Magazine

Deel dit artikel