Lier, 100ste FairTradeGemeente in België

vlaaike_en_bord_in_deel_groepDankzij haar inspanningen rond Fair Trade en lokale, duurzame voeding werd Lier op zondag 28 november de 100ste FairTradeGemeente in België. 123 andere gemeenten zijn nog op weg naar de titel van FairTradeGemeente of Commune du commerce équitable.

"Eerlijke handel, respect voor boeren in het Zuiden, herwaardering van de eigen lokale, duurzame producten, een verantwoord aankoopbeleid. Dat vinden wij als stad en NGO-campagnevoerders belangrijk en die solidariteit dragen we ook graag uit."
Daarom zette een groep 'trekkers' in de stad Lier, in 2008, enthousiast de schouders onder de campagne FairTradeGemeente. Het is een uitstekend instrument om via 6 criteria zowel de eigen stadsdiensten en het stadspersoneel te sensibiliseren als zoveel mogelijk inwoners, handelaars, scholen, bedrijven en verenigingen. Op al die terreinen boekte Lier intussen een mooie vooruitgang met de officiële titel als resultaat.

bakker_met_vlaaikes_voor_de_groepOp 28 november kreeg Lier de felbegeerde titel van FairTradeGemeente uitgereikt, extra in de bloemetjes gezet als 100ste gemeente die deze titel met fierheid mag dragen. De titeluitreiking vond plaats na een aperitiefconcert van het Orkest van de Reizende Maan. Adriaan Van den Hoof begeleidde de overhandiging van het titelbord aan burgemeester Marleen Vanderpoorten en schepen Els Van Weert. Nadien zette hij alle 100 aanwezige titelgemeenten in de bloemetjes met een Fairtradevariant van het Lierse Vlaaike naar recept van bakker Hendrickx en op basis van Fairtraderietsuiker en -minipapaja's. Als afsluiting volgde er een fotomoment met vertegenwoordigers van de 100 titelgemeenten en van de vier stichtende verenigingen achter de campagne (d.i. Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden & 11.11.11).

groepsfoto

Behalve de stad Lier zetten twee op drie Vlaamse gemeenten belangrijke stappen in de campagne FairTradeGemeente. Langs Franstalige zijde, twee jaar na de lancering van de campagne Communes du commerce équitable, is in september de eerste eretitel aan de stad Bergen overhandigd. Ook op internationaal niveau kent de campagne een groot succes: in meer dan 20 landen vind je ze terug. Begin 2011 wordt de 1.000ste titel verwacht. Naast FairTradeGemeente loopt ook de campagne van FairTradeProvincie. De 5 Vlaamse provincies strijden sinds vorig jaar om de titel van FairTradeProvincie. Afwachten wie de eerste zal zijn.

Lier is een modelvoorbeeld in haar proces op weg naar de titel van FairTradeGemeente. Op 15 september '08 werd de Fairtraderesolutie goedgekeurd in de Lierse gemeenteraad, wat meteen het startschot van de campagne betekende. Het publieke lanceringmoment volgde tijdens de 'Week van de Fair Trade' in oktober 2008 met een '(h)eerlijke streekeigen bokes-actie met choco uit het Zuiden'. Ruim duizend pendelaars kregen aan het station in Lier een boke mét boodschap in de hand gestopt.

Lier behaalde de criteria met glans. Nu reeds doen 11 winkels en 11 horecazaken mee aan de campagne, daarnaast engageren ook 5 Lierse scholen zich om eerlijke handel via het aankoopbeleid en educatief aanbod in de aandacht te brengen. Het grootste private kinderdagverblijf in de binnenstad kregen de Lierenaars ook mee, alsook het rust- en verzorgingstehuis en enkele jeugdbewegingen. Tot slot brachten ze het Voedselteam, de Bioboer & de Bioshop extra in de aandacht.

Deel dit artikel