"Liever dat mijn kinderen hier blijven en kunnen rondkomen"

Dankzij Symbiose kunnen jongeren bij hun familie in hun thuisdorp blijven.

Bathie Gaye (70) zet zich al jarenlang in voor zijn dorp in Senegal. Alles wat het dorp te bieden heeft aan tuinbouw, heeft het te danken aan Bathie. Hij zorgt dat de dorpelingen rondkomen via groenteteelt. En wanneer de gevolgen van de klimaatopwarming het leven nog moeilijker maken en zijn zoon en jongere broer op het punt staan om te migreren naar Europa, overhaalt hij hen toch om te blijven.

De werken voor de waterputten financieren, de omheining betalen, mensen aansporen om groenten te kweken, het Senegalese dorpje Keur-Samba-Die slaagt erin dankzij Bathie. De man doet er alles aan om zijn zonen in eigen dorp vooruit te helpen, zodat ze niet moeten migreren. Hij krijgt daarbij steun van organisatie Symbiose via tuinbouwopleidingen en werkmateriaal. "Ik heb liever dat jongeren hier blijven en door heel hard te werken net rondkomen, dan dat ze hun leven riskeren door te migreren naar Europa. Ik zal mijn zonen altijd overtuigen om aan mijn zijde te blijven." 

Aangepaste landbouwtechnieken

Zijn zoon Ablaye, 25, werkt al drie jaar op het veldje van zijn vader. Hij dacht aan migreren, omdat hij na hard werken geen geld overhield aan de groenteopbrengst. Maar zijn vader overtuigde hem om te blijven. Ook al voelen ze elk jaar de negatieve invloed van de klimaatverandering meer en meer, toch heeft de steun van Symbiose al opgebracht. "De omstandigheden zijn hier heel moeilijk. Maar met een vorming in de tuin- en landbouw, weet ik dat ik bij mijn familie kan blijven."

Bathies jongere broer Mor verliet zijn dorp en gezin om een handeltje te starten in Dakar. Dat werk bracht niet veel op en Mor keerde terug. Eerst wilde hij per boot migreren naar Europa. Uiteindelijk besloot hij toch bij zijn vrouw en kinderen te blijven. Want door mee te helpen in het tuinbouwproject van zijn broer, zag hij hoe slimme landbouwtechnieken een wereld van verschil konden maken. 

"Migreren hoeft niet meer"

Ouly verbouwt en verkoopt nu voldoende.

Ouly, 35, is afkomstig uit het dorpje Diamwelly. Net zoals Bathies broer wisselde zij het plattelandsleven in voor een winkeltje in Dakar, maar was genoodzaakt terug te keren naar haar dorp. Daar sloot ze zich aan bij het tuinbouwproject van Symbiose en leerde technieken om beter in te spelen op de klimaatverandering. Nu verbouwt en verkoopt ze voldoende groenten. Migreren hoeft voor haar niet meer.

Symbiose is een partner van Broederlijk Delen, die ook gesteund wordt door 11.11.11. 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels