Leven zonder sociale bescherming in Mali

Ziek zijn en naar de dokter gaan, enkele weken thuisblijven na een bevalling of stoppen met werken als we oud zijn. In onze westerse samenleving lijkt dit allemaal heel evident. Maar is het dat ook in het Zuiden? 11.11.11 stuurde een cameraploeg naar Mali en zocht het uit.

"Pensioen? Wat is dat?"

Sommige vaststellingen waren ontstellend. Dramane Traoré, bijvoorbeeld, graaft op zijn 66ste nog steeds putten, vaak in een allesverzengende hitte. Maar liefst 94% van de Malinezen heeft net als hij geen pensioen. En maar liefst 78% heeft geen enkele vorm van sociale bescherming.

Toch is er hoop. Onze ploeg bezocht leden van de mutualiteit UTM, een partnerorganisatie van Wereldsolidariteit en de CM die ook steun ontvangt van 11.11.11. Zij waren alvast erg overtuigd van de voordelen.

Filmpje met getuigenissen uit Mali

Hoe is het om te leven zonder sociale bescherming? En hoe kan een basis aan sociale bescherming je verder helpen in het leven? Ontdek het in dit boeiende filmpje over Mali. De moeite om tijdens je actie te tonen.

pleister fluogroen

20 organisaties – ngo’s, vakbonden en mutualiteiten – maken zich ernstig zorgen en slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke campagne 'sociale bescherming voor iedereen', die 2 jaar zal duren: 2015-2016.

Wereldsolidariteit en Fos-socialistische solidariteit voerden in het voorjaar campagne. Anderen volgen. Ook 11.11.11 doet mee met zijn najaarscampagne.

www.socialebescherming.be

Twee jaar campagne, vier eisen

Twee jaar lang zullen ngo’s, vakbonden en mutualiteiten samen actie voeren, onder de coördinatie van de ngo-koepels 11.11.11 en CNCD-11.11.11.

Een campagne die de Belgische bevolking én de beleidsmakers wil sensibiliseren om een sterkere sociale bescherming te verdedigen en internationaal uit te dragen. Zodat sociale bescherming een realiteit wordt voor iedereen, overal ter wereld.

 

sociale bescherming pleister okerOnze eisen

  1. Veranker het recht op sociale bescherming in wetten en verdragen

  2. Garandeer duurzame en solidaire financiering voor universele sociale bescherming

  3. Ondersteun wereldwijd de participatie van sociale actoren bij de uitbouw van een nationaal sociaal beschermingsbeleid

  4. Voer op Belgisch, Europees en internationaal niveau een consequent beleid dat sociale bescherming versterkt.

www.socialebescherming.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels