Maniokdrogers veroveren Gentse Buitenband

Een jaar geleden maakten de uitwisselingsreizigers van Landelijke Gilden kennis met de maniokdrogers in Congo. Dit weekend brachten ze een stukje Congo tot in Oost-Vlaanderen. Met bakfietsen en maniok onder de arm, zetten ze Trias op een leuke manier in de kijker.

Gentse Buitenband
De Gentse Buitenband is een jaarlijkse fietstocht doorheen het landelijke groen rond Gent. Dit jaar toonden de organiserende Landelijke Gilden zich solidair met Trias en de Congolese boeren. Op twee plaatsen konden de fietsers Trias ontdekken.

In Zwijnaarde werden voorbijgangers uitgedaagd om het gewicht van een zak maniok te schatten. In Congo vervoeren de vrouwen die zakken met maniok namelijk op het hoofd. Dat sommige fietsers vermoedden dat de in realiteit 40 kg zware zak zeker 80 kg moest wegen, toont aan wat een werk de vrouwen daar verzetten.

Wondelgem kreeg bezoek van de (bestuurs)leden van Landelijke Gilden die vorig jaar in Congo op uitwisselingsreis waren. Zij legden een deel van het fietsparcours af met bakfietsen die voor de gelegenheid tot maniokdrogers waren omgebouwd.

"Maniok is het basisvoedsel in westelijk Congo. Traditioneel zijn het de vrouwen die instaan voor de teelt. Maniok wordt ook verkocht als extra bron van inkomen, maar zonder goede droogtechnieken hebben de boeren geen winst," vertelt Trias-medewerker Jeroen Weckhuysen. "Dankzij een maniokdroger kan het gewas sneller droger, heeft het een wittere kleur en schimmelt het niet. Deze verbeterde kwaliteit betekent een verdubbeling van winst."

"Met de acties tijdens de Gentse Buitenband willen Trias en Landelijke Gilden de solidariteit met de Congolese boeren op een ludieke manier in de kijker zetten. Als kers op de taart ontvingen we van de organisatie maar liefst 1.000 euro", besluit Weckhuysen.

De voorbije vier jaar wisselde Landelijke Gilden ervaringen uit met de boerenorganisatie Repam. Met de steun van Trias wil deze federatie uitgroeien tot een sterke speler die de gezamenlijke belangen van lokale boerengroepen met succes kan verdedigen. Vanaf dit jaar verlegt Landelijke Gilden zijn grenzen en wisselen ze ook uit met de Ecuadoraanse boeren. Op www.bijeenkomen.wordpress.com kan u alle informatie hierover nalezen.

www.triasngo.be

Deel dit artikel