Meer seksuele uitbuiting van kinderen door crisis

Met een geschatte omzet van vijf tot zeven miljard euro staat mensenhandel, na illegale wapen- en drugshandel, op de derde plaats in de wereldwijde top drie van criminele activiteiten. Volgens een studie van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) worden acht op de tien slachtoffers van mensenhandel seksueel uitgebuit. Elk jaar zijn naar schatting 1,2 miljoen kinderen en jongeren het slachtoffer van mensenhandel, seksuele uitbuiting en misbruik.

Het fenomeen wordt groter en dat heeft duidelijk te maken met de economische situatie, zegt Katlijn Declercq van ECPAT Belgiƫ. ECPAT is een wereldwijd netwerk van organisaties die op verschillende manieren werken aan het tegengaan van de seksuele uitbuiting van kinderen. 'Als jonge mensen maanden op straat moeten overleven zonder enige steun, zijn ze een gemakkelijke prooi voor criminele personen die geld aan hen willen verdienen', zegt Declercq.

'In herkomstlanden waar in de strijd tegen mensenhandel vooruitgang geboekt is door nieuwe wetgeving en preventiecampagnes, zien we dat die vooruitgang sinds de crisis terug tenietgedaan wordt. Jonge mensen verzeilen weer vaker in de prostitutie door het gebrek aan alternatieve inkomensbronnen.' Daarnaast verdwijnt door de economische situatie het probleem ook van de agenda van beleidsmakers. Declercq: 'Door de crisis hebben veel regeringen geen tijd en energie meer voor de grote campagnes ter bestrijding van kinderhandel en -prostitutie.'

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel