MO*: Gie Goris: Help Syrië! Help wie?


actie 1212De wereld kijkt machteloos toe hoe tienduizenden Syriërs sterven en hoe de toekomst van miljoenen burgers en van de natie zelf om zeep geholpen worden door de strijdende partijen. De actie 1212 probeert een stukje van die impasse op te heffen door ten minste humanitaire hulp te verschaffen. Maar welk Syrië wordt geholpen? En willen de Belgen hen wel helpen?

  

Iedereen wil een tablet –ten minste, dat schrijven de kranten, dan zal het wel waar zijn zeker?- maar hoe groot is de kans op succes voor een ondernemer die midden die veralgemeende hype aan komt zetten met een veel te groot product (gaat niet in de boekentas, laat staan in de handtas) dat draait op MS-DOS (voor de ouderen onder ons: herinner u het zwarte scherm waarop een gele C:/ stond te blinken; voor de jongeren is het wachten op de BBC-serie Walking with the IT-Dinosaurs eer we u dat kunnen uitleggen). Of je ermee op internet kunt, is niet zeker. En men beweert dat je er beelden kan mee opslaan, maar dat is eigenlijk nog niet getest. Een leuke installatie voor in het museum van Hedendaagse Prullen, maar de verkoop in de supermarkt zal nogal tegenvallen, vrees ik.

In wezen is dat de situatie waarin de moedige organisatoren van 12-12 zich bevinden. Ja, iedereen wil dat er wat gedaan wordt om de Syriërs te helpen, en liefst om de oorlog te stoppen. Maar het lijkt onbegonnen werk om die kreet ook vertalen in een goedlopende campagne. Dat ligt zelfs niet op de eerste plaats aan de architecten van de campagne.

Lees de opinie van MO*hoofdredacteur Gie Goris op MO.be.

Deel dit artikel