MO*: Het gaat steeds beter met de wereld


kishoreVolgens Kishore Mahbubani, academicus en ex-VN-diplomaat uit Singapore, ging het nog nooit zo goed. We zijn het gevecht tegen hongersnood en extreme armoede aan het winnen. Het aantal gewapende conflicten tussen staten, de mensen die daarbij omkomen en de kindersterfte zijn nog nooit zo laag geweest.

MO* las Mahbubani's nieuwste boek, Naar één wereld, en interviewde hem voor meer tekst en uitleg bij zoveel optimisme.

Kishore Mahbubani ziet de werkelijkheid door een roze bril, omdat we op wereldschaal naar elkaar toegroeien. Het mondiale succes schrijft hij toe aan het feit dat de meerderheid van de wereldbevolking vijf normen en waarden deelt: moderne wetenschap en technologie, ratio en logica, vrijemarkteconomie, een politiek model op basis van een sociaal contract en multilateralisme.

'Vroeger zaten alle 193 staten op hun eigen bootje en met hun eigen kapitein', verduidelijkt Mahbubani. 'Vandaag zitten we allemaal op één groot vlot en bezetten de 193 landen hun eigen kajuit.' Dit betekent volgens Mahbubani dat we niets meer alleen kunnen aanpakken. Ook al zien we de vooruitgang vooral buiten het Westen, dit succesverhaal zou ook het Westen optimistisch moeten stemmen, want het wijst op de populariteit van het westerse model in de rest van de wereld.

Mahbubani onderscheidt zich niettemin van Francis Fukuyama's het-einde-van-de-geschiedenisgedachte: het idee dat het Westen alle oplossingen al heeft gevonden en dat die nu alleen nog correct toegepast dienen te worden.

'Het einde-van-de-geschiedenisverhaal gaf mensen in het Westen de indruk dat de rest van de wereld hen maar moest kopiëren en dat zij gewoon op hun lauweren konden rusten. Mijn punt is dat we naar elkaar toegroeien en aan een nieuwe reis beginnen samen. We zullen heel hard en vooral sámen moeten werken, omdat we in het zelfde schuitje zitten.'

 

Passagiers en stuurlui

Hkishore boeket is niet altijd duidelijk of het voor de optimistische denker om een wereldvisie gaat dan wel of hij denkt dat de wereld echt zo drastisch veranderd is. 'Alleen al in de afgelopen dertig jaar heeft de wereld meer veranderingen doorgemaakt dan in de driehonderd jaar daarvoor', leest de tweede zin van zijn boek. Kolonisatie en slavernij doen de bedenking rijzen dat internationale verbondenheid niet iets van gisteren is.

'We zijn altijd al verbonden geweest,' beaamt Mahbubani. 'De globalisering gaat inderdaad al honderden jaren terug. Tweehonderd jaar geleden echter was de meerderheid van de wereldbevolking passief,' specifieert hij. 'Indiërs werden overheerst door de Britten, Afrikanen door Europeanen. Het ging om eenrichtingsverkeer. Nu is de rest van de wereld geëvolueerd van medepassagiers naar medebestuurders op de boot van de wereldgeschiedenis. De graad van globalisering en onderlinge afhankelijkheid is van een heel andere orde.'


Lees verder op Mo.be...


BRON: MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel