MO*: Human Development Report 2013 nader bekeken: De opkomst van het Zuiden

Ghana vrouw in winkel / foto: wereldbank

[Foto: Vrouw in haar winkel. Ghana. Photo: ┬ę Arne Hoel/The World Bank]


Op 14 maart publiceerde het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) het Human Development Report voor 2013. De titel 'De opkomst van het Zuiden' geeft meteen weg dat het Zuiden dit jaar centraal staat in het rapport.

In de serie 'De opkomst van het Zuiden. Human Development Report 2013 nader bekeken' geven we een overzicht van de landen in het Zuiden die het best presteren en de strategie├źn die zij volgen. We gaan ook dieper in op de toenemende Zuid-Zuid-samenwerking, en ten slotte werpen we een blik op de uitdagingen voor de toekomst.

Zuiden haalt achterstand in

Het Zuiden begint stilaan zijn ontwikkelingsachterstand in te halen. Dat is de centrale boodschap van het zopas gepubliceerde rapport dat de maat neemt van de menselijke ontwikkeling wereldwijd.

Human Development Report
Deze video geeft in een notendop de belangrijkste punten uit het rapport weer, van de goede prestaties van de ontwikkelingslanden over nieuwe Zuid-Zuid-partnerschappen tot de uitdagingen voor de toekomst.

Hoe de wereld ontwikkelde, van 1980 tot vandaag
De interactieve visualisatie in dit artikel illustreert de vooruitgang in ontwikkeling die de landen boekten vanaf 1980.

De grotere rol voor het Zuiden in de nieuwe globalisering
Het Zuiden groeit en bloeit. In deze tijd van failliete banken en massale ontslagen lijkt het een ver-van-mijn-bed-show, maar de economische opmars van de ontwikkelingslanden heeft volgens het Human Development Report 2013 een positieve invloed op het Noorden. En terwijl Noord steeds meer Zuid nodig heeft, boomt de handel tussen de ontwikkelingslanden onderling.

Nog te verschijnen:

De 18 sterkste ontwikkelaars: hoe speelden ze het klaar? (maandag 18/03)
De uitdagingen voor de verder ontwikkeling van de wereld (dinsdag 19/03)


Meer info:

11.be:

 


Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel