MO*: Terug naar Kaboel
België heeft geen terugnameakkoord met Afghanistan over de uitwijzing van uitgeprocedeerde asielzoekers. Toch sturen we mensen naar Kaboel terug en werden in september nog twintig Afghanen opgesloten in afwachting van een repatriëring. Kan dat?


 

'De zaak-Navid Sharifi bracht, net als de zaak van zijn voorganger Parwais Sangari, een fel debat op gang over ons integratie- en terugkeerbeleid. Op de vraag of het ethisch en moreel is om mensen terug te sturen die hier een duurzaam verblijf hebben opgebouwd, kwam het antwoord dat wetten niet werden goedgekeurd om uitzonderingen toe te laten maar om grenzen te trekken en duidelijkheid te scheppen.

Maar echt helder is die legale kant alvast niet, net zoals de Afghaanse stem in de zaak. Aanvaarden de Afghaanse autoriteiten zomaar dat België Afghaanse burgers – ook burgers die al lang naar buurlanden Pakistan en Iran waren verhuisd – terugstuurt naar Kaboel, een arme stad die tot de vijf snelst groeidende steden ter wereld behoort?


Zelfs voor de best geïnformeerde krantenlezer is het moeilijk om de stem van de Afghaanse overheid terug te vinden in de debatten over de repatriëring van uitgeprocedeerde Afghanen. Aan de ene kant vreemd, want je zou denken dat Afghanistan hier toch zijn zeg in wil hebben. Aan de andere kant te verwachten, als je ziet hoe stevig het gordijn wordt dichtgetrokken over terugnameakkoorden tussen België en herkomstlanden.

Op het herhaalde verzoek van MO* om een gesprek met de ambassade kwam het antwoord dat 'de ambassadeur – de enige die antwoordt op dit soort vragen – vastzit in Kaboel'. Met andere woorden, het onderwerp ligt gevoelig in termen van diplomatie.

Lees verder op mo.be ...
BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel