Na FairTradeGemeente nu ook FairTradeProvincie

Wie wordt de eerste FairTradeProvincie?

De 5 Vlaamse provincies nemen vanaf 19 maart 2009 de handschoen op en maken van hun provincie een FairTradeProvincie. Een titel waarvoor 6 ambitieuze uitdagingen moeten worden gerealiseerd. De internationale succescampagne “FairTradeGemeente” krijgt hiermee mooi gezelschap. Dit betekent een belangrijke steun voor de kleinschalige boeren in het Zuiden, en ook extra aandacht voor lokale en duurzame landbouw in de eigen provincie. 


Op 19 maart geeft elk van de 5 provinciale gedeputeerden voor ontwikkelingssamenwerking het startschot voor de campagne met een persoonlijke uitdaging.

De lancering gaat eerst van start in Vlaams-Brabant. Tussen 8u en 9u trakteert gedeputeerde Walter Zelderloo de deputatie en pers op een heerlijk ontbijt met lokale en eerlijke producten.

Vervolgens wordt het provinciepersoneel van Oost-Vlaanderen tijdens de middagpauze bediend door gedeputeerde Eddy Couckuyt. Hij tracht in 7 minuten een (h)eerlijke maaltijd te serveren met een geslaagde kokosbavarois. Zal hij hierin slagen?

In Antwerpen gaat de lancering verder. Daar gaat gedeputeerde Inga Verhaert samen met ATV-gezichten Michel Follet en Sandra Deakin pannenkoeken bakken in de Plantijn Hogeschool. Mevrouw Verhaert gaat de uitdaging aan om voor 100 studenten een fairtrade pannenkoek te bakken en te serveren met een drankje van de Wereldwinkel. Hoeveel tijd zal dit in beslag nemen?

Tegen de avond toe wordt dan voorlopig de laatste aftrap gegeven in Bredene op het Kustforum. Gedeputeerde De fauw van de provincie West-Vlaanderen staat achter de blender en tovert in 30 minuten perfect schuimende milkshakes met Fairtradebananen te voorschijn. Voor meer dan 120 aanwezigen zal dit een heuse opdracht worden.

In Limburg werd de lancering even uitgesteld, maar ook zij zullen zeker de uitdaging aangaan om de titel van FairTradeProvincie te behalen. 


De 6 Provinciale uitdagingen om de titel te behalen

  1. De provincieraad schaart zich achter de idee van fair trade en geeft zelf het goede voorbeeld door fairtradeproducten aan te kopen.
  2. Niet minder dan 75% van de gemeenten in de provincie doet mee met FairTradeGemeente en 60% van deze ingeschreven gemeenten behaalden de titel.
  3. Een bepaald aantal provinciale instellingen consumeert minimum 2 fairtradeproducten en sensibiliseert hun publiek.
  4. De provincie communiceert geregeld over de resultaten.
  5. Alles wordt in goede banen geleid door een provinciale trekkersgroep.
  6. Met de zesde uitdaging wordt de link gelegd tussen fair trade (producten uit het Zuiden) en duurzame voeding van hier. 

FairTradeProvincie is een initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op www.fairtradeprovincie.be.

FairTradeGemeente DOOR:

Deel dit artikel