Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina april-mei 2009

Auteur: Landenteam Israël / Palestina

In deze nieuwsbrief het verhaal van Israëlische gewetensbezwaarden. We brengen ook een interview met een Israëlische ex-soldaat. Hij geeft ons inzicht in de positie van het leger in de Israëlische samenleving.

Het Israëlische leger onderzocht zichzelf en kwam tot het besluit dat het niets fout had gedaan tijdens zijn offensief in Gaza. De schokkende getuigenissen van de eigen soldaten waren ‘geruchten’. De UN Board of Inquiry besloot nochtans dat Israël roekeloos was geweest, maar onderzocht enkel de incidenten waarbij de VN werd bestookt. De duizenden andere slachtoffers wachten op gerechtigheid. Voorlopig laten zowel de EU, de VN-Veiligheidsraad als VN Secretaris-Genraal Ban Ki-Moon hen in de steek. Hij legt de aanbeveling van zijn eigen Board of Inquiry naast zich neer om "alle incidenten te onderzoeken als onderdeel van een onpartijdig onderzoek met een ruim mandaat en voldoende middelen." De Veiligheidsraad blonk op 11 mei zoals gewoonlijk uit in het afleggen van ronkende verklaringen over het vredesproces, zonder met een woord te reppen over rekenschap voor oorlogsmisdaden. Straffeloosheid zal echter een donkere schaduw blijven werpen elk vredesinitiatief. Het moedigst zijn nog de Israëlische jongeren zelf, die weigeren in dienst te treden van een leger dat de mensenrechten straffeloos blijft schenden. Zij voegen wel de daad bij het woord, maar komen in de militaire gevangenis terecht. Amnesty beschouwt hen als gewetensgevangenen.

INHOUD
  • FOCUS: DIENSTWEIGERING EN ISRAËLISCHE GEWETENSGEVANGENEN: Wat gebeurt er met de Israëlische jongeren die weigeren in dienst te treden van het leger?
  • ACTIE: Nu meer dan ooit, eis verantwoording voor oorlogsmisdaden in Gaza!
  • ISRAELI’S EN PALESTIJNEN VOOR DE VREDE: Interview met Avichay Sharon, een Israëlische ex-soldaat die getuigt over zijn ervaringen in het leger.
  • QUOTE VAN DE MAAND: Verschillende quotes deze maand: het Israëlische leger en VN Secretaris-Generaal deden weinig flatterende uitspraken. Onderzoeker Richard Goldstone doet zijn uiterste best om te benadrukken dat het onderzoek van de Mensenrechtenraad onpartijdig is.
  • MENSENRECHTEN IN HET NIEUWS: Zorgwekkende ontwikkelingen in Oost-Jeruzalem; traangasgranaat maakt dodelijk slachtoffer; Spanje, Noorwegen en VK over Gaza
  • TIPS: Interessante bronnen over dienstweigering in Israël en update onderzoek oorlogsmisdaden
Je vindt de nieuwsbrief op de site van Amnesty Vlaanderen

Deel dit artikel