Oeganda sterkst groeiende economie ter wereld

Oeganda zit in het midden van een economische explosie. Maar de groeicijfers hebben enkel een impact op een klein deel van de Oegandese gemeenschap. Aan de landbouw kan nog heel wat gesleuteld worden.

Volgens de Atlas of Economic Complexity, een nieuw index opgesteld door de Harvard Center for Economic Development, is Oeganda het land met de sterkste economische groei tot 2020, nog voor landen als China en India.

Nochtans is Oeganda geen rijk land. Maar arme landen groeien procentueel wel het snelst. Zo zou Oeganda tegen 2020 een jaarlijkse economische groei kennen van 6,41%, ook al bedraagt het gemiddelde jaarinkomen van een Oegandees amper 500 euro. Ter vergelijking: de economie van Belgiƫ zal maar groeien met 1,86% per jaar.

Dankzij deze index kan er nu rekening gehouden worden met anders genegeerde en complexe factoren die de groei bepalen, zoals demografische ontwikkeling. Zo zou de verdubbeling van de Oegandese economie tegen 2020 teniet worden gedaan door een verdubbeling van de bevolking. Momenteel telt Oeganda iets meer dan 30 miljoen inwoners.

De economische groei is vooral opvallend in de rijkere klassen in Oeganda. Sectoren als telecommunicatie, infrastructuur, wegenaanleg, enz. groeien bijzonder snel. Andere sectoren, zoals de landbouw, zijn nog altijd onderontwikkeld. Slechts 4,7% van het totale nationale budget wordt toegekend aan landbouw. Nochtans leeft 85% van de Oegandezen van landbouw.

Maar er is hoop. Dankzij de lokale economische ontwikkelingsstrategie (LEO) die Trias hanteert, krijgen de Oegandese boeren steeds vaker toegang tot financiƫn en tot de markt. "Dankzij onze programma's kunnen de boeren van meer winst genieten in hun handel en zo een grotere bijdrage leveren aan de economische groei", zegt Peter Van Erum, Trias-medewerker in Oeganda.

Hoewel de Oegandese overheid de landbouwsector wel steunt met haar eigen economisch plan, heeft het land nog altijd te kampen met voedseltekort. "Waar de overheid naast kijkt is de organisatie en ontwikkeling van de samenleving; zaken die ook van doorslaggevend belang zijn voor de landbouwsector. Daar wil Trias met zijn LEO-strategie aan verhelpen", aldus Van Erum.

Trias zorgt voor een betere organisatie tussen de boeren onderling zodat zij ook hun zegje hebben. Verder worden boeren ook betere ondernemers, omdat ze vaker winstgevende producten op de markt brengen en daardoor meer inkomen verwerven.

http://www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel