"Onderschat nooit de kracht van kleine stapjes."

Riet-Vanhoute 640px

Al sinds 1993 engageert Riet Vanhoutte zich voor 11.11.11. In de zomer van 2018 steunde ze 11.11.11 via een reis naar Indonesië. Ze deelt graag de ervaringen die ze tijdens de indrukwekkende reis opdeed.

Waarom ben je schenker voor 11.11.11 geworden?

Riet: "Ik geloof in de kracht van delen, of het nu om kennis of om materiële zaken gaat. Zelf heb ik ooit op de solidariteit van anderen moeten rekenen om een deel van mijn studies te betalen. Daarom aarzel ik vandaag niet om mensen te steunen die het nodig hebben. Afgelopen zomer heeft de reis van 11.11.11 naar Indonesië me nog sterker gemaakt in die overtuiging, want 11.11.11 steunt zeer doordacht lokale partners die eigenaarschap opnemen in hun plaatselijke projecten."

 

Je liet het al vallen: in de zomer van 2018 ben je meegegaan met onze reis naar Indonesië. Welke indruk van die reis blijft je het meeste bij?


Riet: "De gezichten ontmoeten achter de projecten, verhalen van personen verbinden met hete hangijzers, de gevolgen zien van onze Westerse levensstijl, een klein stukje van Azië leren kennen,... De ontmoeting met Ari uit springt er voor mij uit. Die man heeft me geraakt met zijn vechtlust voor zijn gemeenschap, maar ook met zijn eerlijkheid over de moedeloosheid die hem in de strijd tegen de allesverwoestende mijnbouw soms plat slaat. De mensen in zijn dorp waren ook heel gul en gastvrij. Ari nam ons tegelijk mee naar de hemel en de hel: eerst kwamen we langs The Red Beach om daarna te zien hoe de mijnbouw de leefwereld en bronnen van inkomsten van de lokale vissersgemeenschap kapotmaakt. Voor de 11.11.11-werking in Indonesië wil ik mij zeker blijven inzetten!"

Je kan zelf het verschil maken, op jouw manier en met je eigen talenten.

Welke boodschap wil je graag meegeven voor toekomstige 11.11.11-ers?

 
Riet: "Je kan op veel manieren naar de wereld kijken: je kan hem intrekken, maar de wereld komt ook naar jou toe. Dat ervaar ik elke dag op een positieve manier, onder andere via de lessen volwassenenonderwijs die ik geef aan anderstaligen. Je kan zelf het verschil maken, op jouw manier en met je eigen talenten. Er zijn ontzettend veel manieren om te vechten tegen onrecht. Onderschat daarbij nooit de kracht van kleine stapjes."

 

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel